Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Byta-sälja-köpa - plantor och annat

Blå Säckbuske (Ceanothus)

2009-06-10 14:45 #0 av: Eaglewoman

Jag är väldigt glad i blå blommor, ju fler desto bättre Glad

Nu har jag fått upp ögonen för den blå Säckbusken. Men var kan jag få tag i en sådan? Jag har letat på nätet och lusläst frökataloger mm men ingen tycks sälja den Rynkar på näsan

Den trivs bäst i zon 1 och jag bor i Småland, men den kan man även ha som växt i kruka. Den kan då få stå ute på sommaren och tas in inför vintern.

Är det någon här som vet råd?

Anmäl
2009-06-10 15:20 #1 av: flaxss

www.bluesage.se har den busken, man kan köpa på postorder.

den funkar bra att odla i kruka, ta in den efter dom första frostnätterna och övervintra den inne mörkt i en temp på 0c +10. sedann ta ut den sen till våren igen när det är runt +1c +5c (ta in vid vårfrost). den ska helst tappabladen ute och få nya blad ute. den trivs i fullsol och i mycket värme under tillväxten hålls den lätt fuktig och ges normaldos näring från april-maj till juli.

Anmäl
2009-06-10 15:21 #2 av: Bjornen

Säckbuskar förekommer växande i Nordamerika och särskilt efter Kaliforniens kust. I odling anses de vara kortlivade och svårodlade. De gillar inte varma och fuktiga somrar utan trivs bäst på torra läge med fuktig luft från havet och de är mycket salttåliga kanske till och med krav på hög salthalt i luften. Det är vanligt att de helt plötsligt dör. De anses lätta att så från frön.

Totalt finns det drygt 50 arter men endast några få är med nöd och näppe härdiga i sydligaste Sverige med rätt klimat.

Jag skulle nog föreslår att du letar fram någon mera lättodlad växt istället.

Frön borde kunna hittas i någon av de frölistorna som finns kanske t.ex. AGS (The Alpin Garden Sociality i England). Säckbuskar borde gå bra att odla i England och Irland.

Anmäl
2009-06-10 15:25 #3 av: flaxss

# 0 - testa du den så himmla svårtskött är den inte och den kräver inte salt.

Anmäl
2009-06-10 15:56 #4 av: Bjornen

Det finns både städsegröna och bladfällande arter och de städsegröna bör inte tappa bladen alls. För att beskriva deras olika förutsättningar bör vi hålla oss till en enskild art (eller artkorsningar) och inte i ett helt släkte med dryga 50 arter som har mycket olika förutsättningar.

Säckbuskar odlas mycket i södra Amerika , men import av frön från Amerika är mycket svårt (omöjligt??)om man ska följa alla olika växtskyddsbestämmelser och de skyddar vårt land från nya skadedjur och sjukdomar så jag anser att de är mycket viktiga i de allra flesta fall.

Anmäl
2009-06-10 16:20 #5 av: flaxss

min tappade bladen, men det var kanske för att den hade fel övervintring (mörkt och torrt). hur som helst jag hade inge problem med att odla min i kruka och skötte den som jag skrev som ovan. är den städsegrön så är ju såfall bättre att övervintra den ljust och svalt och lätt fuktig nere bland rötterna och har den kvar blad så kan man skydda dom mot vårsolen, problemen med min kom när den planterades ut men det är ju en annan femma.

 

Anmäl
2009-06-11 00:35 #6 av: Eaglewoman

Oj...ja det var mycket att tänka på när det gäller säckbusken. Förvånad

Jag kan ju alltid testa den här hemma och se hur det går. En chansning helt enkelt.

Det är annars svårt att hitta just buskar med riktigt blå blommor.

Anmäl
2009-06-11 01:05 #7 av: flaxss

du har ju den Blåa frilandshibiskusen, och sedan har du ju buddleja och hortensia som där finns en del som är mer blåare än andra.

Anmäl
2009-06-11 01:52 #8 av: Bjornen

Olika syrener, perovskia, rododendron, glasbär och skäggbuske.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.