Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Föryngra Lavendel - när och hur?

2009-07-10 15:35 #0 av: pamina

Hej!

Trots att Allt om trädgård hade lavendeltema i senaste numret fick jag inte svar på mina frågor. Kanske någon här vet: När på året ska man beskära en lavendel? Kan man dela gamla plantor? Bryter de på ved eller kan man bara klippa tillbaka till de örtartade delarna av växten?

I vår nyinförskaffade trädgård finns en gamal risig och utbredd planta, skulle gärna vilja få den lite finare - sen ska jag komplettera med fler plantor så att det blir en riktig lavendelhäck... drömmer mig bort...

Tacksam för tips!

Anmäl
2009-07-10 17:11 #1 av: Branneli

Jag klippte ner min lavendelhäck i juni...nu blommar den så vackert !!

Anmäl
2009-07-10 18:11 #2 av: [Asta]

I min lilla bok om beskärning stod det vårvinter. Jag gjorde så. Klippte långt ner i det träiga och den är SÅ fin nu.

Anmäl
2009-07-10 18:31 #3 av: lislena

Jag klippte ner min i maj...nu blommar den och är så fin...

Anmäl
2009-07-10 20:42 #4 av: pamina

Hej!

Tack för svar! Då gör jag nog så att jag väntar till vårvintern och så tar jag rejält då.

Är det någon som vet om man kan dela plantorna som med perenner, eller är Lavendeln mer att betrakta som buske?

Anmäl
2009-07-10 22:07 #5 av: Bjornen

Lavendel är en halvbuske, vilket innebär att den kan räknas som både buske och perenn växt. Visst går det att dela lavendel, men inte för sent på året för de måste hinna etablera sig ordentligt före vintern. Nedklippning av lavendel bör ske på våren och ju längre norrut ju senare för att de får inte bli frostskade efter beskärningen. Lämplig tid är när de ska börja grönska och då kan det avklippta användas som sticklingar.

Anmäl
2009-07-10 22:33 #6 av: pamina

Åh, tack Bjornen!

Då vet jag hur jag ska gå till väga till våren då! Plantan är så stor att den säker t går att dela i tre! Ska bli intressant.

Anmäl