Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Vad är det här för klätterväxt??

2009-06-26 14:41 #0 av: raggorgeous

hejsan

Vad kul att jag hittade det här forumet! Då jag köpte min bostadsrätt med en hög gallertrappa upp till lägenheten växer det då en klätterväxt på trappan. Mycket dekorativ men jag har ingen aning om vad den heter eller hur jag ska sköta den...

Ska den klippas ner? Ansas? Övrig skötsel...
Vill så gärna att den ska må bra, vilket den också gör, men även i fortsättningen. Nu har de inte börjat blomma men har för mig att det blir som röda "bär" på den..

Mycket tacksam över er hjälp!
Mvh CarolineHjälp! :)

Anmäl
2009-06-26 15:57 #1 av: Bjornen

vildvin

Anmäl
2009-06-26 16:01 #2 av: raggorgeous

#1 Ahhh.... då ska jag söka reda på massa info om den :)

Förslag på en bra sida där man hittar mycket skötselinfo?

Anmäl
2009-06-26 18:07 #3 av: Bjornen

Det är en växt som kappast behöver något skötsel alls. Den tar lång tid på sig att etablera sig men sedan växer den. Någon gödsel skadar väl inte men bara måttligt. De grönskar väldigt sent på våren-försommaren så de verkar döda lång tid innan de nya bladen kommer. (Bladen är frostkänsliga och därför grönskar de sent.) 

Anmäl
2009-06-26 20:20 #4 av: raggorgeous

#3 TACK! :)

Ska man klippa ner den nåt på hösten eller bara låta den vara??
Det är ju mest upptill den har blad och grönt.

Anmäl
2009-06-26 20:24 #5 av: Bjornen

Nomalt nej, men det klart man kan klippa ner den men det ett antal år innan den nått någon vidare storlek igen. Ev. kan en del toppar frysa men de tas bort i juni när den har fått alla sina blad utvecklade.

Anmäl
2009-06-26 20:28 #6 av: raggorgeous

aha.... så de grenar det inte finns nåt liv på kan anses som döda och klippas bort för att inte sno energi från övriga plantan?

Nu har ju alla fått sina blad menar jag :)

Anmäl
2009-06-26 23:46 #7 av: Bjornen

Döda grenar tas bort för bara syns skull. En mycket liten risk för att nedbrytningsorganismer angriper levande grenar. De tar ingen näring alls.

Anmäl
2009-06-27 00:08 #8 av: raggorgeous

OKi... Tack då vet jag bättre! :)
Letade lite på nätet men fann inte så mycket så jag är mycket tacksam för din kunskap och hjälp!

Anmäl
2009-06-27 22:44 #9 av: Woodland

Ska den klippas ner? Ansas?

 

Det beror på vad du vill med den.  Den kan klä hela trappräcket och husgaveln om den trivs.  (Det hade varit synd på ett sådant vackert räcke, tycker jag.)  Och klätterväxter på husfasader av trä binder fukt.  Jag har en bekant som har hela sitt 1 1/2 plans hus täckt med vildvin men huset är putsat.

Jag har planterat vildvin i mitt "Woodland" mot ett berg och det stormtrivs men jag vill inte ha det "på" huset.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2009-06-29 19:41 #10 av: raggorgeous

#9 TACK Woodland!

Nej jag vill inte heller ha så att det växer på husväggen utan bara på räcket... så om jag vill att den ska sprida sig lite över räcket så behöver den ansas? Eller tolkar jag dig fel?

hur ansar jag i så fall?

Anmäl
2009-06-30 14:11 #11 av: Woodland

Det är bara att klippa - den är inte ömtålig alls.  Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.