Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Ohyra, skadedjur och sjukdomar

Myrorna äter pionknopparna!

2009-07-01 00:01 #0 av: Maja

Hej!

Vi har en fin pionbuske i vår trädgård som började få lite knoppar för ett par dagar sedan. Den är knappt en meter i diameter och har ljusrosa blommor, vet tyvärr inte vilken sort det är.

Hur som helst så har det dykt upp ett litet problem som stavas: m-y-r-o-r.

De klättrar upp till knopparna och äter upp dessa så att det knappt blir några blommor! En stackare har lyckats slå ut, men de andra knopparna är fyllda med små myror som tuggar sönder dem.

Vad bör man göra? Det är så synd när de förstör en sådan pass vacker blomma!

Vet inte om jag lade den i rätt kategori, ändra i så fall! :)

Anmäl
2009-07-01 10:03 #1 av: Bjornen

Myror kan ibland bli lite för intensiva med slickandet av det söta sekret som utvecklas på knopparna och det kan leda till att knoppen torkar ihop och slår inte ut. Vanligast på mera senblommande sorter som t.ex. luktpioner.

Kanske matning med sockerlösning i en annan riktning kan minska deras intresse för pionerna ?

Anmäl
2009-07-01 13:06 #2 av: ginnan

Jag fick av min syster höra att myror måste till för att knopparna på pionerna skall öppna sej, annars slår de aldrig ut, det hade hon hört för många år sedan. Själv har jag många pioner som blommar för fullt, kollade om det fanns myror på knopparna och på varje knopp kröp det myror. Så om det är en sägen eller verklighet får någon annan svara på.

Anmäl
2009-07-01 13:11 #3 av: Bjornen

Mindre mängd myror är det som regel på bondpion och luktpion men mera sällan på olika sorter av dillpion och rosenpion. Även svavelpionen eller hybrider med svavelpion har sällan myror på knopparna. Samma sak gäller även buskpioner.

Luktpionknoppar kan torka bort som jag tror beror på myrornas för intensiva slickande.

Anmäl
2009-07-01 13:43 #4 av: Maja

Tack för svaret! Jaha, att de behövdes visste jag inte! Nu har man lärt sig något nytt! =)

#1 - Ska man istället lägga någonting nedanför pionen? Saft, sockerlösning eller liknande? :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.