Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Flytta perenner

2009-07-20 21:33 #0 av: Maria

Detta är vår fjärde sommar med huset och trädgården. Jag har planterat med liv och lust och nu börjat inse att en del plantor står för tätt eller har hamnat bakom någon högre sort osv.

Nästa stora projekt är flyttning och gallring.

Då till min fråga. Perenna växter som alunrot, liljor, astilbe, örter, mindre buskar m.m när kan man flytta dessa? Är det olika regler för varje sort? Höst/vår?

Jag är jättetacksam för tips.

/Maria

 

Anmäl
2009-07-20 21:44 #1 av: ikna

De som blommar tidigt på våren, brukar jag flytta på hösten och de som blommar senare flyttar jag på våren.

Anmäl
2009-07-20 21:48 #2 av: anki1

Hmm jag brukar flytta om mina växter lite hur som helst. Det brukar gå bra.

Anmäl
2009-07-20 22:07 #3 av: ikna

Om man flyttar en perenn som ska blomma i maj eller juni, kan blomningen utebli det året om man flyttar den i april. Samma med en perenn som ska blomma i september och man flyttar den i juli/aug. Annars går det självklart bra att flytta dem när som helst.

Anmäl
2009-07-20 22:46 #4 av: Maria

OK, jag får försöka att sortera efter blomning och göra så gott det går.

Tack för svar...Glad

/Maria

 

Anmäl
2009-07-21 13:47 #5 av: Luccy

Jag gör som anki1, flyttar när det finns behov. Väntar dock om det går till efter blomning för den är ju synd o störa. Är det mkt sol, skydda växten men en liten korg som skydd kanske o vattna redigt på kvällarna.

Annars är nog den så kallade gyllene regeln att ändra på plantorna under viloperioden, höst eller vår.

Anmäl
2009-07-21 21:32 #6 av: Bjornen

De flesta växter flyttas bäst på hösten-senhösten. På hösten kan plantor stå uppgrävda flera dagar utan att skadas. Medan samma plantor kanske dörr efter en halv dag ovan jord. De behöver mycket mindre vattning om de finns på sin rätta plats redan under hösten och jorden packar sig bra under höstregnen och plantor ligger i beredskap att börja vääxa bara tjälen går ur jorden. Höstblommande växter flyttas efter blomningen och plantering kan göras hela hösten tills tjälen går ur.

Buskar bör omplanteras under sin lövfria period men perenner kan lättare flyttas även under sommaren, men det betyder mycket vattning och kanske skuggning från intensiv sol. Sommarplantering gör ju att växtens tillväxt hämmas och blomningen undr året blir säre som också kan ge sig till känna även kommande år.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.