Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Frö av Akleja

2009-07-16 15:48 #0 av: pyret56

När är det dags att ta frö av Akleja? Eller rättare sagt, hur ska frökapslarna se ut egentligen? Vill ju gärna föröka de lite roligare sorterna man har.

Anmäl
2009-07-16 16:09 #1 av: Bjornen

Frökapslarna på akleja ska vara grå eller bruna innan fröna är mogen. Torka fröna och så dem på hösten för bästa groning till våren. Kom dock ihåg att de finare hybriderna blir sällan som moderplantan utan det blir ofta nya variationer som ibland är finare än moderplantan och ibland sämre. Rena arter blir ofta lik moderplantan om det inte finns andra plantor i närheten. Den vanliga akleja (Aqulegia vulgaris) kan dock variera i olika blåa eller rosa nyanser.

Om man med säkerhet ska få lika avkomma är det bara klacksticklingar (rosett med en bit av roten) som gäller. Sätts i sandblandad jord i kruka som står på ett skyddat ställe (från stark blåst och sol)

Anmäl
2009-07-16 21:09 #2 av: pyret56

Tackar! Då gäller det att ha dom under bevakning en tid framöver...Här ska samlas frön!

Anmäl
2009-07-16 21:30 #3 av: Halvdansken

Du hör när de är klara, de rasslar!

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-07-17 14:16 #4 av: awjungfru57

Precis, dom ska vara riktigt torra. Ta tag i stjälken, håll andra handen kupad eller en burk i beredskap vid sidan av, vik hela stjälken och häll ner fröna i handen/burken. Det är lätt att man tappar dom i jorden och de är så små och mörka, svåra att hitta då.

Lycka till!

Anmäl
2009-07-20 14:28 #5 av: pyret56

Kan berätta att nu "rasslar" det ordentligt! Nu samlas alla frön i melittafilter o märks upp.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.