Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Silverek

2009-07-22 15:20 #0 av: Woodland


Jag skriver detta för någon i växtzon 1 -2.  Tipset är kanske något för dig.

Ettåringen silverek är en sådan vacker växt och jag blev fascinerad av dess bladfärg.  Min stora experimentlusta drev mig att försöka övervintra några.  Jag lyckades med flera av dem.  Bilden  till höger är av en som är 5 år gammal  och mäter 1 meter x 90 cm!  Jag klipper av blommknopparna (små gula korgblommor i knippe).  De är också vackra men det är bladverket jag vill framhäva.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2009-07-22 15:45 #1 av: Grodan77

Ja, de är jättefina, men du övervintrade dem inne eller???? vET ATT MIN SVÄRMOR BRUKAR STÄLLA IN SINA I KÖKSFÖNSTRET ÖVER VINTERN O DE KOMMER FINT IGEN PÅ VÅREN.

Anmäl
2009-07-22 19:02 #2 av: dolfen

Jag lät silverek stå kvar i rabatt (för ett antal år sedan). (Zon 1)

Har för mig att de blommade först andra året.

 

Jag tror jag satte något annat där det 3:e året.

 

Anmäl
2009-07-22 20:16 #3 av: flaxss

Silverek övervintrar hos mig i skåne zon 1-2 utan problem och den blommar med gula blommor. dom odlas bara som ettåriga i sverige men är fleråriga. planterar man ut den så trivs dom i torr och lätt jord i ett varmt och soligt läge, dom är känsliga för vinterfukt.

Anmäl
2009-07-22 20:23 #4 av: Woodland

Mina är kvar i rabatten från år till år.  Jag har märkt att de trivs bäst i skydd av buskar.  Buskarna bidrar antagligen till ett bra microklimat för dem. 

De brukar hålla sin grå färg genom vintern men fram på våren sjunker lövverket ner och ser förskäckligt ut.  När de ser ut som värst krafsar jag bort det som är visset och ibland geggigt och klipper ner dem rejält.  Gödslar lite och väntar.  Efter några veckor kommer de igen och blir bara vackrare och vackrare.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2009-07-23 00:21 #5 av: Bjornen

Silverek växer vild på västkusten i Frankrike och Holland. Den är en tvåårig växt som normalt blommar andra året med gula blommor och därefter dör den normalt. Om den inte tillåts bilda frön kan de dock överleva längre. Den är inte en  helt utpräglad tvåårig växt men den blommar inte första året utan en köldperiod. Enstaka gånger händer det att den även i zon 6 kan övervintra men är inte vanligt. Liksom alla silverfärgade växter är vinterfukt det som skadar den mest.

Anmäl
2009-07-23 02:07 #6 av: flaxss

sökte på den och läste att den var flerårig. mina har övervintrat i trädgården i 3-4år utan skydd i moränjord.

Anmäl