Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Vilken krydda?

2009-07-31 21:15 #0 av: Lamya

Jag kan absolut ingenting om växter, men har en fin trädgård med en massa perenner och andra växter så jag vill lära mig, en vän till mig sa att växten på bilden är en krydda, jag skulle vilja veta vad det är? Någon som kan hjälpa mig?

Anmäl
2009-07-31 21:38 #1 av: Bjornen

Det är en Nepeta och kantnepeta eller bergnepeta som inte är någon riktig kryddväxt men har liknande egenskaper. De bägge arterna är ganska lika och säljs med lite olika förväxlande namn.

Anmäl
2009-07-31 21:46 #2 av: Lamya

Oki.. Tack för svaret :)

Anmäl
2009-07-31 22:09 #3 av: Isatis

Bergnepeta Nepeta racemosa. Syns på bladens rundat tandade kanter och den hjärtlika bladbasen.

Anmäl
2009-08-01 02:23 #4 av: Bjornen

#3. Det är inte riktigt så enkelt. Kantnepeta (Nepeta x faassenii  som ibland kallas N. mussinii) i många sorter som är olika korsningar med bland annat bergnepeta (Nepeta racemosa synonym N. mussinii) Kantnnepeta finns i många namnsorter som är mycket lik bergnepeta och därför vill jag inte slå fast exakt art eller sort.

Mest troligt att det är Nepeta x faassenii Dropmore Blue eller Nepeta racemosa Blue Wonder. Men jag vill inte vara säker.

Anmäl
2009-08-01 11:48 #5 av: Lamya

Ok... men då vet jag att det är en Nepeta i alla fall :) Mina katter verkar gilla att rulla sig i den, dom gillar nog lukten av den :)

Anmäl
2009-08-01 15:44 #6 av: Joline

Har du oxå katter som rullar i blommor=)

Min gamla tjockis följer efter mig i trädgården, och där jag stannar och rensar lite, där ska hon rulla och trampa runt. Riktigt gosig kelgris..

Anmäl
2009-08-01 17:33 #7 av: Lamya

Haha ja precis så gör mina också :) Dom ska alltid rulla sönder dom blommor jag gillar bäst också, men dom är så söta så jag kan inte bli arg på dom.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.