Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Murgrönan växer för mycket

2009-08-06 17:22 #0 av: Chestnut

Förra sommaren planterade jag en murgröna vid några stenar och ett staket i min lilla rabatt. Denna sommaren har den växt något otroligt, de längsta rankorna är flera meter och går rätt ut i gräsmattan.

Finns det något jag kan göra för att den ska bli lite mindre, beskära hur? Sen funderar jag på om det skulle kunna gå att få den att börja klättra på staketet istället för att krypa längs marken, hur gör jag då?

Trodde inte att den överhuvudtaget skulle överleva vintern då den enligt etiketten var härdig zon 1-(2) och jag bor i zon 3.

/Amanda

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2009-08-06 19:03 #1 av: Halvdansken

Murgröna är rena ogräset. Bara riv och klipp i den, de överlever allt. Fäst den upp mot staketet så börjar den klätta. Bast eller ståltråd eller nåt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-08-06 23:12 #2 av: ESJE

Ett kul tips på vad man kan göra med snabbväxande murgrönaFlört.

Anmäl
2009-08-07 10:06 #3 av: Bjornen

Några försök har jag gjort med olika arter av murgröna men de har i stort sett dött ut under vintern. Några gånger har de överlevt vintern men aldrig kommit igång igen under sommaren.

Anmäl
2009-08-07 16:21 #4 av: Joline

ESJE! Vad kul,

Sån kanske man kan göra med nåt som är härdigt (i zon 4,5) hos mig...

Anmäl
2009-08-07 22:07 #5 av: Maria

#2 Vad kul. Vilken grönska...

Jag river och sliter i mina och håller efter dem så att de bara växer där jag vill...

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.