Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

belysning

2009-08-21 00:08 #0 av: vojsan

Jag har just insett att jag behöver mer ljus till mina växter, någon som vet om man behöver speciella växtlampor eller om det finns nått billigare och snyggare alternativ?

Anmäl
2009-11-28 14:55 #1 av: hindul

Hej!

Har du fått något svar på dina frågor? Jag delar gärna med mig av mina "experiment"...

Kompaktlysrör talar vissa om, och vad jag har förstått handlar det om vanliga lågenergilampor. Jag antar själv att det är bäst med sådana utan "glas" runt. Jag använder det till mitt akvarium och där växer det så det knakar! Växterna sträcker sig mot lampljuset och de växer proportionerligt, blir inte långa och gingliga utan täta och fina, så det verkar fungera bra där. Jag använder det till några sena sticklingar också och det verkar fungera bra.

I köksfönstret odlar jag en del kryddörter. För dem lyser jag upp med en spotlight där jag använder en halogenlampa med "natural light". Finns att köpa på Clas Ohlson för ca 30 kr. Den har UV-filter, så ljuset är väl så "natural" det kan bli...!

Annars ska vanliga lysrör vara bra. Det finns särskilt bra lysrör för akvarium, de är säkert bra till växter.

För att summera - det enklaste och hyfsat billigt är en vanlig lågenergilampa. Motsvarande 40 W får man nog minst ha för att få någon effekt.

Anmäl
2009-11-28 15:31 #2 av: Åsa S

Lysrör + lågenergilampor som placeras ca 10-15cm ovanför växterna brukar funka bra vid hemodling i liten skala.

 

Sämst brukar de gamla vanliga glödlamporna och halogenlamporna vara de blir för varma + alldeles för lite av energin blir till den typen av ljus växterna vill ha. ´natural light´betyder att VÅRA ögon upplever det som naturligt ljus men det är inte naturligt och bra ljus till växter.

Anmäl
2009-11-28 17:44 #3 av: hindul

Aha...! Men jag tycker nog att mina kryddor mått rätt bra under den lampan. Inte alls som ute i sommarsolen förstås, men växt alldeles lagom. Men nu  har jag sått om en del för jag skördade det sista som var kvar - ska testa med enbart lågenergilampa denna gången och se skillnaden!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.