Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

flytta bär buskar?

2009-08-13 22:22 #0 av: lisette

har funderingar på att flytta två bärbuskar från ett hus till ett annat.

ena busken är röda krusbär och andra är amerikanska blåbär.

bör jag tänka på något speciellt när vi flyttar dem? när är lämligast att göra det?

kan ovanståede buskar placeras i pallkragar?

Anmäl
2009-08-14 01:33 #1 av: Bjornen

Flyttningen bör ske i höst när de har tappat bladen.

Blåbär är kalkskyende.

Krusbär har ett mycket torkkänsligt rotsystem.

Anmäl
2009-08-14 08:24 #2 av: Solaika

#1 Innebär det att det är riskfyllt att flytta krusbärsbuskar? Har en krusbärsbuske som jag behöver flytta på men det kanske är bättre att flytta den i vår? Man kan ju plantera dem då så man borde väl kunna flytta dem då?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-08-14 08:28 #3 av: Bjornen

Särskilt krusbär är mycket lämpligare att flytta på senhösten, då jorden är fuktig och håller fukten längre på våren om den inte är nyplanterad.

Vårplantering av buskar och träd innebär alltid att det behöver mera noggrann vattning på våren än höstplanterade. Vid vårplantering av krusbär kan några timmars vistelse i solen med bara rötter innebära stora skador på rötterna och i värsta fallet döden, särskilt om jordklumpen blir liten.. 

Anmäl
2009-08-14 14:06 #4 av: lisette

hur djupt bör man gräva då? vad ska man tänka på?

Anmäl
2009-08-14 14:14 #5 av: Bjornen

De ska stå på ungefär samma djup som tidigare och det bör finnas lite finare jord eller kompost så att de har något att växa i. Vid vårplantering riklig vattning och vid höstplantering ev. vattning för att jorden ska packas kring rötterna. 

Anmäl
2009-08-14 14:17 #6 av: lisette

kanon! tack så jättemycket för hjälpen. =)

Anmäl
2009-08-14 17:55 #7 av: Solaika

Oh, va bra. Då ska jag ta o göra om min rabatt o flytta krusbärsbusken nästa gång jag är ledig från jobbet.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-08-14 20:08 #8 av: Bjornen

Flytta inte krusbärsbusken förrän den har tappat alla blad som t.ex i oktober.

Anmäl
2009-08-14 20:54 #9 av: rifla

tackar för tipset med krusbärs busken, behöver flytta min med. ska göra iordning välkoposterad jord med lite brunnet gödsel i.

mina fläderbärs buskar har inte tyckt om denna blöta sommar. de tappar färg och blad. gäller byte av ställe samma för dom med.?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.