Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Mjöldagg

2009-08-30 10:57 #0 av: pyret56

Varför får jag alltid mjöldagg på bladen på mina höstastrar? Eller är det inte mjöldagg? Det ser så trist ut, själva blommorna är det ju inget fel på.

Anmäl
2009-08-30 12:38 #1 av: Bjornen

Mjöldagg på höstaster och höstflox beror oftast på för torr jord. De vill ha tyngre fukthållande jord.

Anmäl
2009-08-30 13:04 #2 av: pyret56

Oj då, fast det regnat så mycke...! Skrattande

Anmäl
2009-08-30 13:12 #3 av: Gunnell

Det finns vissa mjöldagssvampar som måste ha hög fuktighet för att utvecklas, där kan du ha förklaringen till varför dina plantor fått mjöldagg trots det blöta vädret. Mjöldaggsvampar är ofta specialiserade på skilda växtslag.

Man kan bekämpa mjöldagg och t ex såpa och syntetiskt tvättmedel har visat sig ha effekt mot mjöldagg. Ju tidigare man sätter in bekämpningen dessto bättre och man måste även upprepa behandlingen.

Sen är det ju då frågan om det verkligen ÄR mjöldagg du har på dina plantor. Hur ser angreppet ut?

Anmäl
2009-08-30 20:55 #4 av: Bjornen

Det behövs bara en period med torka för att det lätt ska bli mjöldagg. Torkan i juni kan vara tillräckligt för att bryta ut. Mjöldagg är en svampsjukdom som hör hemma i Amerika och därför brukar angrepp av amerikanska växter beror på vattenbrist någon gång under året. Mjöldaggsangrepp på buskar och träd är oftast sjukdomar som bytt världväxt från sin inhemska till en europeisk art. Europeiska arter har ingen motståndskraft mot mjöldagg och angrips då i första hand vid fuktigt väder t.ex. hos krusbär, sibirisk ärtbuske och lönn.

Såplösning eller diskmedel har endast effekt mot mjöldagg om man använder mycket stark lösning som har ett högt pH-värde. Såplösning som mot insektsangrepp har ingen effekt på mjöldagg utan snare motsatsen då denna lösning har för lågt pH-värde. Nästan alla svampar trivs dåligt vid högt pH-värde och därför fungerar rkligt med aska som hälls på krusbärsbusken.

Anmäl
2009-08-30 22:02 #5 av: pyret56

Jag tror att det är mjöldagg, vi har det även på en gammal häck en bit längre bort, men den bryr jag mej mindre om. Bladen blir lite gråflammig, nästan vita men de verkar för övrigt inte må dåligt, de ramlar inte av eller skrumpnar ihop.

Har lite problem med att ladda upp bilder, men jag försöker.

 

Anmäl
2009-08-30 22:09 #6 av: Bjornen

Många amerikanska växter angrips av mjöldagg och höstaster är nog största problemet med mjöldagg.

En gissning att du har lite lättare jord. Försök att tillföra lera och torv som håller fukten bättre. Vattna rikligt vid torka och särskilt viktigt på våren och försommaren.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.