Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

flytta alpklematis

2009-09-10 16:45 #0 av: rifla

jag vill flytta min klematis, ska jag  klippa ner den ca 10 cm från roten? och är hösten en bra tid?

Anmäl
2009-09-10 21:14 #1 av: Lill-Kisse

Jag räds inte att flytta växter när som helst under sommaren, utom när det är väldigt torrt och varmt. Men jag tar alltid hänsyn till när de blommar, för det verkar ha stor betydelse att inte störa med beskärning eller omplantering inför och under blomningen.

Att flytta växter på höstkanten fungerar ofta bra när det gäller sådana som har blommat över och närmar sig en viloperiod. Däremot ska man inte klippa bort en massa stjälkar och blad. Bladen behövs för näringstillförseln. Se också till att gräva upp en rejäl klump med rot och jord, så att de små (nästan osynliga) rottrådarna inte skadas eller rent av skärs av.

Anmäl
2009-09-10 21:29 #2 av: Bjornen

Vänta en månad så kan du flytta den utan några större problem. Skär ner en del som i alla fall skadas. Vid plantering under viloperioden behöver den inte skäras tillbaka så mycket. Men annars bör vedartade växter klippas ner lika hårt som det rotsystem man skadar. Vedartade växter flyttas under den lövfria tiden och allra bäst på senhösten.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.