Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Växthus, uterum och vinterträdgård

Skötsel av exotiska växter

2009-08-29 19:04 #0 av: ingridandrae

Förra året köpte jag 3 pepino och planterade i krukor. De bar säkert 50 frukter tillsammans. Jag fick stötta grenarna. Jag har haft dem i varmgarage under vintern, vattnat någon gång, ej klippt ner eller planterat om. I år har jag varken sett några blommor eller frukter. Hur skall jag sköta dem både under vintern och sommaren.

Jag satte i höstas en självferil kiwi i kruka. Flera stänglar har klängt iväg minst 1 meter men inga blommor eller frukter. Hur sköter jag denna växt?

Anmäl
2009-08-29 19:20 #1 av: Åsa S

Pepinon hade nog mått bättre ifall de fått ny jord. Men det kan ju vara klimatet iår med som påverkat, jag har aldrig odlat pepino och är inte säker på vad som triggar igång blombildningen ifall det behövs någon speciell temp, korta eller långa dagar eller något sådant. Pepinon hör dock till potatisväxterna och de brukar må bra av ny jord och de brukar gilla att få en hel del gödning överlag.

 

Kiwi är mycket storvuxna klätterväxter, 1m tycker jag låter som inte så värst kraftig tillväxt kanske större kruka behövs + gödning under vår-sommar (ej nu).  Kiwi brukar normalt sett inte sätta frukt förrän runt år 4-5. Kiwi måste ha kall vintervila ifall man ska få igång blombildning (inget ljus behövs växten är lövfällande). Självfertila kiwisorter är tyvärr inte sådär jätteproduktiva när de bara har sig själva, man får större skörd + större frukter ifall man har en hanplanta i närheten.

Anmäl
2009-08-29 22:21 #2 av: ingridandrae

Tack för hjälpen! Vad bra att Du sa det där om två kiwi för nu hinner jag skaffa en till i höst.

Anmäl
2009-08-30 10:02 #3 av: Bjornen

Pepino är en växt som normalt växer i ett varmt klimat. Bästa förhållanden är varmt och ljust hela året. Som många växter så startar blomningen efter en liten tid "plågning" eller misskötsel. Liksom alla tomatväxter kan de lätt drabbas av ohyra vid dålig vattning.

Med så liten tillväxt verkar det vara miini-kiwi och inte kiwi.

Anmäl
2009-08-30 10:58 #4 av: Ahnna

Man ska inte läsa för fort... "Skötsel av erotiska växter" fick jag rubriken till. Skäms Foten i munnen

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-08-30 12:36 #5 av: Bjornen

Man läser väl efter intresse och förväntningar

Anmäl
2009-08-30 14:36 #6 av: Ahnna

#5 Du tror att jag förväntar mig att hitta porr på ett trädgårdsforum? Knappast.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl