Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vilda växter och ogräs

Id av ogräs - utan bild

2009-08-30 12:50 #0 av: Halvdansken

Ni som är bra på vilda växter kan kanske komma på vad det är utan bild.

Jag hittade växten bakom garaget. 1 - 1.20 hög, ganska mörka blad, med ljusgula blommor i vippor högst upp. Jättesöt. Blommar nu, slutet av augusti (Danmark).

Eftersom jag inte är så noga med vad som kallas ogräs (plus att jag har gott om plats) så ville jag ta lite frön av den - den kan få växa i en del av woodlandet.

När jag skulle knipa av några frökapslar så fick jag världens chock. Så fort man rörde vi dem så sprätte de till, och vänd ut och in på sig så att fröna kastades ut. Först blev jag sk-trädd, trodde jag klämt på ett djur, men sen såg jag vad som hände.

Smart, fröna sprids ju över ett större område.

Nån som vet vad det är?

Ännu bättre, nån som har en bra sida där man kan söka på vilda växter? Den Virtuella Floran fungerar bara om man redan vet vad man vill slå upp på.

 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-08-30 14:39 #1 av: Åsa S

Här är min gissning: springkorn

 

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/balsamina/impat/impanol.html

 

 

Anmäl
2009-08-30 15:16 #2 av: Halvdansken

Nästan, det var en släkting, Blekbalsamin.

Det enda som inte riktigr stämmer är att det står att den är låg till medelhög, och mina är alltså en meter.

Tusen tack Åsa. Jag har aldrig sett den förut.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-08-30 17:49 #3 av: Isatis

Halvdansk.

Kan jag få köpa några frön av dig?

Inger/Isatis

Anmäl
2009-08-30 18:01 #4 av: Vekka

Isatis, du kan få frö av mig om du vill,  jag har gott om dom i min trädgård :) när ser man att frökapslen är mogen att plockas? pma din adress till mig, så kan jag skicka när jag har fått av lite frö :)

Mina går också upp till 1m.

Anmäl
2009-08-30 20:06 #5 av: Halvdansken

Fixar du det vekka? Annars kan jag ta frön, inga problem!

Jag vet inte riktigt när man kan ta kapseln. Vissa sprätte upp, men inte alla. Ta de största... (?)

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-08-30 20:40 #6 av: Bjornen

Mina blekbalsaminplantor varierar från 2 dm till drygt 1½ meter. Den är överlag något lägre än springkorn som hos mig kanske når omkring 2 meters höjd där de är som störst.

Mörka blad har inte blekbalsamin utan snarare ljusgröna. Springkorn har dock lite mörkare blad men jag skulle inte vilja kalla deras blad mörka heller.

Blekbalsamin har sin hemort i Amerika. Springkorn finns vildväxande på rika lokaler i Sverige och borde väl vara lika i Danmark.

Anmäl
2009-08-30 21:16 #7 av: Halvdansken

Mina har faktiskt ganska mörkt gröna blad, men det kanske kan skifta med växtplats? De står på en ljus norrsida, med kvällssol när solen kommit runt hörnet på garaget.

Fullständigt tossig plats om man läser vad den borde gilla. Det är torrt, och det ligger en massa bråte överallt, vi använder det som vi-lägger-det-där-sålänge uppbevaring. Men tydligen har ett frö kommit farande. Den har tryckt bort kirsen, dock!

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.