Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Bästa förutsättningen för klematis

2009-08-31 10:56 #0 av: Joline

Har köpt några olika klematisar. (summer snow, president och nån till storblommig) Vill ge dem rätt start.

Ska dom klippas ner vid planteringen och pincineras i vår?

Eller hur skulle ni göra?

Anmäl
2009-09-01 22:46 #1 av: Lill-Kisse

Olika Clematis kräver olika skötsel. En del bör klippas ner och andra inte. Kanske bäst att fråga där du köpte plantorna till att börja med. Vid planteringen nu på hösten skulle jag i alla fall inte klippa ned en nyköpt planta, utan vänta till våren om den ska klippas alls. 

Invänta expertisens råd om de olika varianterna du skaffat, för jag har tyvärr inte erfarenhet av dem du nämnde.

En detalj som jag lärt mig generellt är att man ska plantera någonting framför, som skuggar plantans rot och nedre del så att den inte tar skada av stark sol - för vi vill ju ha Clematis i söderläge.

Anmäl
2009-09-02 13:31 #2 av: Bjornen

Storblomiga klematis trivs bäst i söder eller västerläge. De vill gärna ha någon skuggande växt som skuggar nederdelen av plantan alternativt att en sten används men den bör inte vara för nära plantan då den kan kyla rötterna under vintern för mycket. Storblommiga klematis klipps ner på våren i södra Sverige. I min växtzon sköter naturen om beskärningen och de fryser oftast ner till markytan och någon enstaka gång kan 1-2 nedersta dm ha överlevt vintern. Klipps inte på hösten utan på våren och då man ser vad som ev. har dött. De blommar på färsk ved.

Andra sorter klipps bara mycket sällan när de blivit för fula (vart 10-20 år). Dessa bör klippas på försommaren direkt efter blomningen. De blommar bara på gammal ved. 

Vid plantering planteras de något djupare än i krukan men det bör vara sand närmast rothalsen för att minska risken för vissnesjuka.

Anmäl
2009-09-02 22:40 #3 av: Joline

Hade läst att man ska klippa ner dem till ett bladpar vid planteringen för att den skulle sätta mer kraft på att få ett bra rotsystem. Sen hålla den kort första säsongen av samma anledning.

Är det ingen som hört nåt liknande...?

Anmäl
2009-09-02 22:51 #4 av: Bjornen

Det leder då inte att de får något kratigare rotsystem utom tvärtom. För att rotsystemet ska utvecklas bra krävs mycket gröna blad för att kunna bilda näring till rötterna.

Möjligen ska du ta bort blomknopparna som kräver mycket näring.

Anmäl
2009-09-03 17:41 #5 av: Joline

Va bra...  Det känns liksom inge vidare att klippa av dom. En knopp finns det oxå, o den vill jag ju se slå ut...

Tack tack

Anmäl
2009-09-05 18:26 #6 av: Torparmor

Det är skillnad på plantering på våren och på hösten. På hösten behöver alla plantor så mycket bladmassa som möjligt för att få näring till rötterna som Björn skrev 

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.