Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Pelargoner och speciella krukväxter

Höststicklingar - pelargon

2009-09-19 14:28 #0 av: idaleck

Hej!

Jag tänkte försöka övervintra mina pelargoner i år och har försökt läsa på så gott det går om detta.

Som jag förstått det så går det bra att ta sticklingar från pelargonerna nu på hösten. Eftersom jag har några stora, spretiga pelargoner tänkte jag prova detta.

Det jag funderar på är hur man gör med övervintringen av sticklingarna? Ska man ta hand om dem som vanligt under vintern, eller ställer man dem svalt och kallt tillsammans med moderplantorna?

 

Anmäl
2009-09-19 17:11 #1 av: Bjornen

Höststicklingar av pelargon är inget att rekommendera. Men om man gör det ska de ovillkorligen planteras i ett ljust fönstrer med normal eller möjligen något lägre rumstemperatur och vattning som en vanlig krukväxt. Rotbildningen går sämre på hösten och det bör vara enklare med placering i vattenglas istället för stickning i sandblandad jord. Kylförvaring av sticklingar kan göras men inget utan varmväxthus.

Övervintra plantorna och ta sticklingar i vår istället.

 

Anmäl
2009-09-19 18:07 #2 av: idaleck

Vad märkligt.. De flesta sidor jag hittat på nätet rekomenderade tvärtom - att man tar sticklingar på hösten för att få fina blommor till våren.. :S

Well, nu är det i alla fall gjort. Sticklingarna är tagna. Jag ska förvara dem ljust och svalt, så får vi helt enkelt se hur det går!

Tack för tipsen!

Anmäl
2009-09-19 18:49 #3 av: Bjornen

För att pelargoner ska klara vintern bra ska de hinna rota sig ordentligt och måste därefter vara placerade så att de inte är i vila under vintern eftersom de aldrig kommer att få tillräckligt rotsystem före vintern då rotbildningen är mycket dålig. Visst går det att ta höststicklingar och ha dem som krukväxt under vintern och ev. klippa ner dem på våren så att de blir buskiga och fina. Äldre pelargoner med ordentligt rotsystem kan däremot förvaras i hel vintervila utan ljus med någon vattenskvätt under vintern eller inget vatten alls under vintern, allt beroende på utrymme där de förvaras under vintern.

Anmäl
2009-09-19 22:28 #4 av: [Asta]

Jag tog pelargonsticklingar föra hösten. Jag stack bara ner dem i krukorna. Jag hade sticklingarna på samma ställe som jag vinterförvarade mina pelargoner. I ett ljust, ouppvärmt rum. Alla sticklingarna tog sig och blev jättefina. Så även de vuxna pelargonerna, Det hände dock inte mycket med dem under vintern, de var liksom lika stora hela vintern, Men när våren kom så satte de desto mer fart.

Tänker göra samma sak i år när jag tar in mina pelargoner.

Anmäl
2009-09-19 22:51 #5 av: Bjornen

Det kan lyckas men det är stor risk att det misslyckas om inte temperatur och fuktighet är lagom hela tiden. Många övervintar pelargonerna helt torrt och mörkt och då misslyckas helt klart sticklingar som torkar bort.

Anmäl
2009-09-20 00:13 #6 av: idaleck

Men om man då tar hand om sticklingarna som vanliga krukväxter under vintern, och inte ställer ner dem i nån mörk källare så borde de alltså kunna klara sig. Ska man låta det vara normal rumstemperatur åt dem, eller ha det lite svalare just där de står?

Anmäl
2009-09-20 10:01 #7 av: Bjornen

För bästa resultat och snabbast rotning bör de stå varmt tills de rotat sig ordentligt. Rotbildningen blir bättre med lite över rumstemperatur. (ca 25 grader). Problem kan uppstå om sticklingarna tas för sent och temperaturen blir för låg och de börjar gå i vilofas. Brist på ljus minskar rotningsförmågan. Höst- eller vinterstickliingar fungerar bättre om sticklingar har förvedats och kan då klara en vinter utan rötter vid lagom fuktighet. Färska skott klarar en vinter dåligt utan rötter utan bör hinna få ordentligt med rötter före viloperioden. 

Anmäl
2009-09-20 18:50 #8 av: Luccy

Jag har varit pellistoka i 8 år, jag tar ofta sticklingar på hösten, då mina pellisar ofta är yviga. Ställ dom i ett fönster o behandla dom som en vanlig krukväxt tills du ser att dom tagit sig. Jag brukar låta dom stå första vintern i normal rumstemp o normala förhållanden. Funkar fint om man är hobbyodlare o inte har tillgång till ultimata förhållanden.

Lycka till!!!!

Anmäl
2009-09-20 19:57 #9 av: flaxss

även jag brukar ta höststicklingar av pelargon, jag planterar dom i lucker jord och placerar dom inne som vanliga krukväxter utan extraljus och har alldrig misslyckas.

Anmäl
2009-09-20 19:58 #10 av: flaxss

även jag brukar ta höststicklingar av pelargon, jag planterar dom i lucker jord och placerar dom inne som vanliga krukväxter utan extraljus och har alldrig misslyckas.

Anmäl
2009-09-21 09:33 #11 av: Bjornen

Problem kan uppstå om sticklingar tas för sent på hösten som under oktober och för "färska" skott som börjar komma i vila och då är dt svårare att väcka dem till rotbildning.

Anmäl
2009-09-21 10:33 #12 av: [Asta]

Fast jag tror fortfarande det finns all anledning att testa. Jag tog mina sticklingar förra året i samband med att jag tog in moderplantan för vintern. Och jag fick lära mig det av en som gjort så i många år. Så det finns säkert regler för vad som egentligen är rätt, men ibland fungerar det på andra sätt också.

Anmäl
2009-09-21 11:06 #13 av: Bjornen

När det gäller växter så händer många gånger saker som inte borde ske och jag skriver bara vad som fungerar bäst eller borde fungera bäst. Det betyder inte att andra sätt behöver misslyckas.

Det är bättre att prova än att låta bli.

Anmäl
2009-09-21 13:19 #14 av: Luccy

Bjornen du låter väldigt neg till att "prova" för det mesta o föreslår alltid det ultimata, alla kanske inte kan av nån anledning följa det ultimata.

Växter dör helt klart ibland, även om man gjort allt enligt boken.

Anmäl
2009-09-21 23:41 #15 av: anki1

Ojojoj, jag som har nytagna sticklingar. De är satta i kruka med vanlig jord och med plastpåse över. jag pratade till mig ett par av en granne som hade pelargoner ute på sin uteplats och de hade en sån underbar färg. hon skulle ändå klippa ner och vinterförvara. i ett förråd.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2009-09-21 23:42 #16 av: [Asta]

Jag sätter faktiskt inte plastpåsar över när jag tar sticklingar av pelargoner, jag tycker det fungerar bättre utan.

Anmäl
2009-09-22 23:33 #17 av: anki1

16, ok. Min kompis har vita pellisar på sin altan, och jag vet att hon inte övervintrar dom. Har inte plats säger hon. Jag kanske ska prata till mig dom eller iaf sticklingar av den.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2009-09-23 12:32 #18 av: Luccy

Skrattande anki1 klart du ska få dom bättre än att dom hamnar i soporna!

Anmäl
2009-09-23 16:10 #19 av: anki1

18,Tycker jag med. Har nu 5 stora krukor emd röda till rosa pellisar, och så den sjätte med nysatta sticklingar. Nu börjar jag fundera på att samla allihop i köksfönstret. Eftersom jag strävar efter en lite lantlig look i mitt kök så tro jag att det kommer att bli fint. Jag får placera om anra krukor i fönstret, så att pellisarna får plats. Just nu är det 4 st där. Och 2 i vardagsrumsfönstret.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2009-09-23 18:36 #20 av: idaleck

Jag satte påsar över mina sticklingar efter att ha fått det tipset av en kompis som är trädgårdsmästare. Än så länge ser de ut att må bra! Hoppas hoppas att det håller i sig..

Anmäl
2009-09-23 19:00 #21 av: Luccy

Vissa pelargonsorter är väldigt lättrotade, då behövs ingen påse. Jag sticker bra ner mina i jord, oftast. Händer inget så trär jag påse över senare.

Anmäl
2010-01-12 19:10 #22 av: flowergirl

hej alla pellis frek!

nu har jag börjat att plocka med mina vinter sömninga men ganska fina pelargoner och då kom jag på att jag kan ju höra med Er.

Jag har en pelargon som heter "smultron och mjölk"den har jätte fina blommor men ett hopplöst växt sätt!! blir ej klok på hur den skall se ut? nu blir det mest tjocka korvar till stammar och lite skott på toppen som gärna ränner iväg-inte snyggt-

Jag har toppat och försökt att få den att förgrena sig med icke, det kommer oftast bara ett litet sidoskott som snabbt blir tjockt och inte alls som jag vill. är det någon som har en likadan sort och hur ser isåfall den ut ut?

 

Anmäl
2010-01-13 22:38 #23 av: anki1

Jag tog bort påsarna ganska tidigt. Det såg inte ut att gå bra. Sticklingarna lever ännu, och har rotat sig. Snart får de större kruka. De där vita från kompisen har jag inte fått. Sist jag frågade hade hon dom kvar, fast de blommade inte längre och hon visste inte vilken som var vilken. Hon hade röda med. Ska fråga om hon har dom kvar.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2010-01-19 15:57 #24 av: petsson

Hej alla freaks.

Vad skönt att upptäcka att jag inte är ensamt freak.  

Har nyss städat bort  julen, känns skönt även om det är mysigt med stjärnor, stakar och tomtar.Men det är ju inte det man lever för, det är ljuset i tunneln man kan börja ana.

Det är som om livet återvänder bara det blir 1 januari av någon underlig anledning. Jag lider av något fenomen som börjar ge sig tillkänna den här tiden varje år. Det börjar med otålighet sedan en oro i kroppen, får tvångstankar om fröer, rabatter och pelargoner i olika färger och former. Jag försöker tala förstånd med mig själv men lyckas dåligt. Det är som om något viskar och försöker förleda mig fast jag gör mitt bästa att inte lyssna och intalar mig själv"det är för tidigt", vänta någon vecka till. snart blir det ljusare och längre dagar. Åk till Plantagen,säger rösten,det har säkert kommit skott nu som du kan köpa, köper du nu hinner de bli jättefina tills du flyttar ner till koloniostugan, du vet ju hur fina de blir när de får bo i växthuset där de får mycket ljus tills det är dags att flytta ut till altan och trädgård. du kan i alla fall börja plantera om liken du har i fönstren,de ser ju för bedrövlig ut, vad tror du de tänker om dig, jo, att du har svikit dem, övergett dem helt enkelt. Jag försöker slå dövörat till, blir ännu oroligare, samvetet gnager.

 Jag gömde dem bakom gardinerna när jag julstädade utom några som såg hyfsade ut. Ja, tänker jag, jag kan åtminstone åka och köpa hem jord så jag har hemma tills det blir dax, och köpa en bukett tulpaner i alla fall. Tulpaner!! Nya utslag som kliar, hur har det gått med alla lökarna jag planterade i höstas, hann de rota sig ordentligt eller hann sorkrackarn upptäcka dem. Om det ändå kunde vara sommar jämt så katten kunde hålla efter dem. Sedan är det kört! Oro och nojor bara kastar sig över mig. Hur har Afrikas Blå Lilja klarat sig, ock klätterrosen, klematisen och pellisarna som fick övervintra i stuga p.g.a. platsbrist här hemma. Jag blir kallsvettig, förra vinter blev några lusiga, måste åka till stugan och kolla till helgen, släcka adventstjärnanan också som jag tänder så stugan inte känner sig ensam och övergiven. Om det vore vår snart, varför maaaasar sig tiden fram så här års, vänta bara tills vi kommer in i Maj, , upptäcker tiden att den måste sätta fart om det ska hinna bli jul igen. Det är så dax då, då när jag just flyttat till stugan och förbereder mig på en lång skön sommar.

Bara jag kan slita mig från det här forumet ska jag titta till pellisarna, plocka bort lite blad, vattna lite och vända på dem så de rätar upp sig. Försöker vänta 2 veckor till, då är det Februari och värsta tiden är över. Sedan bli det en kopp kaffe, ska titta lite i pelargonboken, måste åka till Rockdala i år och trädgårdsmässan i Älvsjö. Måste få tag på Lord Blute och Dark Knight (tror jag den hette) och någon mer stjärnpelargon, och fågelskals och, och ,och.........

Vad skulle jag göra? Jo , just det , slita mig från det här var det.

Ha det bra alla, vi hörs igen hoppas jag.

Anita 

                

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.