Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Lökar och knölväxter

Årets lökfrossa

2009-09-22 00:05 #0 av: anki1

Jag har köpt en hel del lökar nu i helgen 5 sorters tulpaner:Liljetulpan claudia,queen of night, vanliga tulpaner i blanade färger, fyllda tulpaner i blandade färger samt påfågeltulpan.blek klocklilja. azurlök, stäpplök. Tillsammans blev det ca 100 st. Tänkte börja sätta dom, men en granne sa att deras dotter som jobbar på plantagen hade sagt åt dom att det vvar för tidigt att sätta tulpaner nu. Det var för varmt, de skulle luras att börja växa. Och sedan när det blir kallt frysa ihjäl. Vad anser ni o det? Är det för varmt för att sätta lökar nu? Så jag har lagt dom mörka och väntar ett par veckor. Under tiden ska jag köpa påskliljor och pingstliljor. Det blir mycket att stoppa i jorden  nu i höst.

Anmäl
2009-09-22 00:08 #1 av: Halvdansken

Jag satte 130 lökar, bla tulpaner för ett par dagar sen. Tror inte att det skulle vara nån problem. Snarare att det är så torrt nu, så när det börjar regna så kan vattnet bli stående och lökarna ruttnar. Om man har lerjord (numera cement) det vill säga.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-09-22 02:24 #2 av: lislena

Jag har också köpt en massa lökar.

Tulpan "toronto"

Tulpan "Blue Diamond"

Tulpan "Angelique"

Balkansippa "mix"

Balkansippa "Blue Shade"

Allium "Ostrowskianum"

Tulpan "Global Desire"

Bonuslökar "Botaniska krokusar"

Anmäl
2009-09-22 13:10 #3 av: [Asta]

Jag har några låga irisar. Kan man plantera dem i gräsmattan?

Anmäl
2009-09-22 20:12 #4 av: Lill-Kisse

# Iris är ingen lökväxt. Du menar kanske sådana med knöl?

Man kan plantera i princip vilka blommor som helst i gräsmattan. Sedan beror det på hur växten ser ut efter blomningen och hur man vill sköta gräsmattan efteråt. Man tvingas ta omvägar med gräsklipparen runt dessa blad och det ser kanske inte så snyggt ut. Som en kompromiss, kan man sätta lökarna i kanten av gräsmattan för att det ska se mindre ovårdat ut efter blomningen.

Anmäl
2009-09-22 21:00 #5 av: [Asta]

Inte vet jag. De hängde bland vårlökarna.

Tänkte mig lite som krokus och scilla. De kommer upp i gräsmattan men när de blommat över kör vi över dem med gräsklipparen. De här skulle bara bli 15 cm höga.

Anmäl
2009-09-22 21:24 #6 av: Lill-Kisse

#  Ja visst brukar många säga "lök" till vardags om iris, så det är väl därför de bjuds ut bland vårlökar. I vilket fall som helst, är jag tveksam till om de kan överleva sedan du kört över bladen med gräsklipparen. Det gör kanske inte så mycket om de är väldigt billiga eller man bara vill ha dem tillfälligt. Själv är jag så glad i iris, att jag gärna vill se dem komma igen och föröka sig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.