Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Beskära björkar

2009-09-05 22:15 #0 av: MonisN

Vi har en jättebjörk på tomten som ska beskäras kraftigt. Men hur beskär man en björk så den blir snygg och får ett fint grenverk?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-09-05 22:29 #1 av: Åsa S

Det funkar tyvärr inte så bra att beskära björk hårt. Björk vallar inte över såren som andra träd gör de klarar bara att valla över såren när man tar bort små grenar. Stora sår vallas inte över och det är i stort sett 100% risk för problem med röta i trädet vilket gör att det kan bli farligt att ha kvar. Så är trädet för stort rekommenderar jag istället att man tar bort det.

Anmäl
2009-09-05 23:02 #2 av: MonisN

Uj, det var ju tråkigt. Det blir väldigt tomt där utan den björken. Dessutom sitter alla småfåglar där och äter på vintern, och fogelholken sitter också där. Men grannen beskar sina stora björkar för några år sedan och dom är nu ännu större än dom var då.

Hmm, vad betyder valla? 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-09-05 23:28 #3 av: Lill-Kisse

Hu då! Jag tillhör dem som betraktar det som helgerån att beskära en björk. Björkar låter sig inte beskäras och råkar det närma sig vårkanten dör de (förblöder) när saven stiger. Någon enstaka gång har jag sett en beskuren björk som fick en lätt rundad krona efteråt, men det var väl rena turen. Vackert blir det väl sällan?

 

Anmäl
2009-09-06 02:20 #4 av: MonisN

Jo det är väl nån form av helgerån, men vad ska man göra när den snart växer in i husetObestämd Dessutom orsakar den en massa grönalger på fasaden. Den verkar trots allt bestå av prima och segt virke för vi var tvungna att såga av några grenar i våras, och saven den rann i flera veckor, men den lever glatt vidare till både våran och småfåglarnas glädje!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-09-06 02:44 #5 av: Lill-Kisse

#4  Det var annat det! Inte kan man ha träd växande in i väggen. Då är det nog säkrast att ta bort björken helt och hållet. Tänk på att rötterna kan sticka in under huset och orsaka skador på grunden även om du beskär trädkronan.

Det finns ju andra trevliga träd, som håller sig på måttliga höjder och bredder. Min häggmispel har visst skönhetsvärde alla tider på året och är välbesökt av fåglar. Något i den stilen kanske är ett bra alternativ?

Anmäl
2009-09-06 02:56 #6 av: MonisN

Nu kanske jag uttryckte mig lite slarvigt för den står inte direkt invid väggen. Det är en hängbjörk och grenarna hänger in mot huset, så det är dom största och längsta jag vill ha bort i första hand. Problemet är att det är dom som sitter högst, därför skulle det varit käckt att kunna kapa av hela trädet några meter och få ett finare grenverk. Men tror ni inte att det går får man fundera ut nåt annat, vad nu det skulle vara??! Har faktiskt inte tänkt på att rötterna kan förstöra underifrån. Fast jag tror inte det är någon risk ännu iaf.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-09-06 10:04 #7 av: Bjornen

Den enda beskärning man ska göra på björkar är att ta av grenar så att den får en fin stam. Såga bort huvuddelen av grenen först och sedan ta bort stubben. Sista snittet ska tas nära stammen precis utanför grenkragen. Då läker snittet bra med fin övervallning. Beskärning av björk ska ske under perioden juni-september. Möjligen till början av oktober men överlag under de tid den har utvcklade löv så att snitten läker i god tid före vårvintern.

Björk ska aldrig beskäras i perioden dec-maj. Vårvintern är lämplig tid för nersågning av björkar som inte ska bilda rotskott.

Anmäl
2009-09-06 11:26 #8 av: MonisN

#7 Tack, det gav mig lite mer hopp att kunna behålla trädet. Men finns det då inget att göra om den s a s växer en över huvudet (taket)?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-09-06 19:44 #9 av: Anders 50

#8 Varför inte pröva att beskära? Kan du inte ha den som den är så får du ju ta ner den. Går det så går det.

De kan leva i många år, har själv två st. i trädgården som är ordentligt tuktade av både mig och el-leverantören, då det går en elkabel genom kronorna.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2009-09-08 10:20 #10 av: helisa

Vi beskär våra björkar vid infarten till huset oxå, det funkar alldeles utmärkt, dom har fått tät och krona som är lite lätt rundad i formen, vi klipper lika som andra buskar som formas, alltså lite på höjden och bredden

Anmäl
2009-09-08 10:27 #11 av: MonisN

Jo, nu har jag hört på fler håll att det funkar att beskära björkar. Men är osäker hur nära stammen man ska ta av grenarna för att det ska bli snyggt, och som #10 få lite rundare form.

#7 Varför ska man ta av grenen i två steg?

Att beskära träd och buskar är inte min grej som ni säkert förståttSkäms

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-09-08 11:29 #12 av: Halvdansken

Man ska skära ett snitt på undersidan av grenen (ca 30% genom) , och sen sågar man av hela grenen som vanligt utanför detta snitt. Om grenen är tung riskerar man att den knäcker när man nästan sågat igenom hela och drar med sig en massa bark från stammen när den rasar.

Om man däremot har sågat ett snitt på undersidan så kommer grenen att knäcka där. Viola!

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-09-08 12:12 #13 av: MonisN

Undersnittet ligger närmare stammen, och det andra längre ut? Är det rätt uppfattat? Hur långt från stammen ska man såga av den då för att få snygg form på det nya som kommer? Och hur ska man såga av stammen för att få en fin krona?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.