Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Beskära äppelträd

2009-10-03 01:14 #0 av: helisa

Tror ni att det är lite sent att beskära äppelträden nu, det har ju varit frukt tills nu på dom så vi har inte velat klippa. Funderar då man ju kan klippa juli, aug, o sep. några dagar hit eller dit kanske inte gör något, eller?

Anmäl
2009-10-03 17:00 #1 av: Halvdansken

De flesta träd och buskar kan beskäras på vintern, det gör jag. Då ser man tydligare vad som ska tas, och det är lättare att komma till.

Men just fruktträd vet jag inte om de har andra "regler"?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-10-03 18:00 #2 av: Lill-Kisse

Ibland undrar man vad de s k experterna kan egentligen. Förr skulle man klättra i sina fruktträd för att beskära dem i februari - mars. Nog kändes det konstigt med tanke på kommande vårvärme när saven stiger. De flesta träd klarade det i alla fall.

Sedan skulle man toppa och fixa i juli månad. Det var praktiskt med tanke på att man då ser vilka grenar som är döda, saknar frukt och blad eller är i vägen för de fina, fruktbärande grenarna. Strax efteråt övergick det rådet till att man ska beskära hela trädet under juli - september. 

Med tanke på dessa tvära kast av expertisen, tror jag inte att några dagar hit eller dit spelar någon roll. Beskär nu, när du ser var beskärningen gör bäst nytta.

Anmäl
2009-10-03 19:00 #3 av: Åsa S

Träden läker sina sår bäst i juli-augusti (+i söder även i september) vet man nu = mindre risk för sjukdomar. Allt beror ju också på hur träden mår och liknande, finns det kräfta säger jag beskär en varm sommardag istället, kräftträd bör inte beskäras när det är kallt eller fuktigt då sprids smittan extra bra till alla sår man skapar.

 

Trädgård är en ung vetenskap och det kommer nya rön hela tiden så även när det gäller hur träden fungerar och vad som händer då man gör sår i dem, att man beskar förr och även nu under vårvintern i fruktodlingarna beror på att man faktiskt har fullt upp med att skörda och liknande under JAS inte att det är bäst för träden.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.