Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Pelargoner och speciella krukväxter

Övervintra pelargoner...

2009-09-20 20:14 #0 av: fibro

Hur ska jag övervintra mina pelargoner??

 

Jag har läst om det tidigare, men det fastnade inte i teflonskallen...Obestämd

Anmäl
2009-09-20 20:40 #1 av: Lill-Kisse

Menar du sådana som stått ute under sommaren? Jag försöker komma ihåg att ta in dem på min inbyggda altan innan första frosten kommer. Sedan får de flytta lite längre in i huset om det är risk för minusgrader på altanen också.

Sedan gäller det att se till att de inte nås av solljus och vattna sparsamt. De ska ju vila över vintern. Framåt vårkanten passar det bra att ta sticklingar till förökning. De gamla plantorna ansas och planteras om i ny jord.

Se mer under "Höststicklingar - pelargon" där liknande diskussion pågår.

Anmäl
2009-09-20 23:37 #2 av: fibro

#1 Tack så mycket! Det var nåt liknande jag läste nånstans... Men bör det inte stå något svalare än rumstemperatur oxo när man tagit in dem?

Tack igen Flört

Anmäl
2009-09-21 00:17 #3 av: Lill-Kisse

#2 Ja helst ska de stå svalt. Man får göra så gott man kan utifrån de förutsättningar man har. Källare eller vind är en utväg. Har man inte det, kanske man har lite svalare i ett rum mot norr eller ett rum som man inte utnyttjar så mycket och kan dra ned värmen i lite.

Under ett "krisår" övervintade jag ett par pelargonier i ett vanligt boningsrum och det gick faktiskt jättebra. Först såg de stendöda ut på våren och några sticklingar kunde jag inte ta. Men de tog sig hur fint som helst ute på balkongen sedan. Ge aldrig upp.

Anmäl
2009-09-21 09:27 #4 av: Bjornen

De behöver inte vila utan kan också vara som en vanlig krukväxt under vintern och så bör de mera spciella sorter övervintras. Det brukar dock bli en chock att komma in i värmen från ganska kyliga nätter.

Anmäl
2009-09-21 09:35 #5 av: fibro

Skrattande Tack igen! Idag ska jag ta in dem till vår inbyggda veranda...sen flyttar jag dem till ett utrymme på övervåningen som är både mörk och sval...Och håller sen tummarna till våren :)

Anmäl
2009-09-21 13:24 #6 av: Luccy

Tänk på att ju mera ljus/värme pellisarna får under vintern ju mera vattning behöver dom.

Anmäl
2009-09-21 13:39 #7 av: fibro

Okeii, tack Luccy Flört

Anmäl
2009-09-21 13:57 #8 av: [Asta]

Jag hade i och för sig mina ljust och kallt förra vinternt. Det gick bra det också. De verkar tåla ganska mycket.

Anmäl
2009-09-21 19:30 #9 av: lislena

Jag brukar ställa in mina pellisar inne( mörkt)...typ kattvinden jag har...vattnar någon gång...tar fram i feb/mars

Anmäl
2009-09-21 19:53 #10 av: helisa

jag ställer in mina mörkt o svalt bara, inget vatten, tar sen fram i februari

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.