Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Vintertäckning

2009-10-05 19:03 #0 av: Joline

Skulle vara roligt o höra:     (och läroriktFlört)

-Hur vintertäcker ni era rabatter? Och vad brukar ni täcka?

Anmäl
2009-10-05 19:24 #1 av: helisa

Jag är jätte slarvig eller har kanske dålig erfarenhet av att täcka rabatter ute, Jag har provat med typ granris, löv mm.

Men det gör ingen skillnad mer än ett merarbete för mig

Däremot gräver jag mer roskrukor i växthuset för vintern och täcker med fiberduk

Anmäl
2009-10-05 19:38 #2 av: flaxss

jag har täckt med halm och löv innan (och ett rätt så tjocktlager så det skyddar) och sedan över presening så att det inte blir blött. med detta skydd har jag övervintrat exmepel passiflora på friland utan att rankorna fruist ner i skåne zon 1-2.

annars så andvänder jag mest grön vinterväv (till dom som behöver) som jag virar in växten i och sedan täcker jag marken med sand, bark, halm, löv (tjockt lager) som extra skydd och att det håller tät. jag tar flera lager. med detta skydd har jag bland annat övervintrat oliv, rosmarin, lager, palmer på friland.

granris skyddar inte så mycket mot kyla men däremot mot vårsolen. för dom som behöver skydd mot solen täcker jag med granris eller med ett ljust lakan 2-3lager.

ett annat skydd är skydd mot regn under vintern. då en glasskivka över eller en godislåda.från himlen får man ju snö (ibland) och har man en känslig växgt så skotta över en massa snö det skyddar bra. jag klarade ett olivträd i kruka som var begravd i en stor snödriva och den klarade vintern där och läghst -24c i luften.

annars vill man inte täcka så är det viktigt att växten har rätt jord och rätt läge så den tål vintern bättre och välja växter som är tåliga i sig.

Anmäl
2009-10-05 19:58 #3 av: kickboard

Måste tillstå att jag inte täcker alls utan har så pass härdiga växter att de klarar en normal vinter i norr. Vi får ju ganska mycket snö som skyddar bra och så får man se till att rabatterna är dränerade så att regnvatten inte blir stående i dem på hösten.

Rosor har jag valt att avstå från då de normalt inte klarar vintern här. Någon gång har en och annan morsdagsros övervintrat, men det är bara bonus.

Anmäl
2009-10-05 21:39 #4 av: anki1

Jag bäddar in rosorna i ett tjockt lager med löv. Mina incarvileor ska oxå få ett lager löv på sig. annars brukar jag inte täcka. Zon 4


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2009-10-05 22:38 #5 av: Halvdansken

Inte ett dugg, nånting alls. Men jag räfsar in alla löv i rabatterna så att de komposteras. Zon 1, Danmark.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-10-05 23:59 #6 av: Joline

Vi brukar kratta in löven i rabatterna och lägga över granris så löven ligger kvar. (Det blåser rejält från sjön på höstar och vintrar)

Skulle behöva nåt annat att täcka Lewisiorna med för de brukar ruttna för migObestämd

Anmäl
2009-10-06 20:38 #7 av: [Asta]

Har funderat på våra klätterosor. Bland annat är där en New Dawn som lagt ut en riktigt lång gren. Bör man lägga ner den på marken och täcka den?

Anmäl
2009-10-06 22:21 #8 av: Lill-Kisse

Jag ser att naturen sköter täckningen själv genom att fälla löv och blad som lägger sig runt plantorna - under förutsättningen att jag inte klipper ner dem. Eftersom det kan bli lite för mycket löv på gräsmattan, kanske jag krattar undan lite till rabatterna för att hjälpa till. Något försiktig med det är jag ändå, för jag har hört att löv kan klumpa ihop, bli blöta och frysa till istäcken, som kan vara skadliga i det skicket.

Min trädgård ligger i zon 3 ungefär och jag har perenner utifrån det. Det känns onödigt att chansa med känsligare växter. Min metod leder till att jag får mer arbete med vårstädning än höststädning, men den brukar vara riktigt rolig när man har glädjen av att se fram emot sommaren.

Anmäl
2009-10-11 16:09 #9 av: Dragon77

Virar in känsliga buskar i "säckväv". Täcker rothalsar på rosor o klematisar med blandning av torv + grov sand, sen över med löv och gräsklipp.

Anmäl
2009-10-11 18:04 #10 av: anki1

Just ja mina klematisar behöver nog oxå ett lövtäcke, särskilt min The president. Som ju är ny (morsdagspresent från dotran)


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2009-10-11 19:46 #11 av: Lill-Kisse

#9  Hur vet man vilka buskar som är känsligare än andra, bortsett från om man chansat med buskar som inte hör hemma i den klimatzon man har? Är en nyplanterad olvonbuske känslig? Bör man lägga på extra jord, torv eller löv? Säckväv behövs väl inte på den?

Anmäl
2009-10-11 20:04 #12 av: Dragon77

#11

Det är zonknäckarna jag månar lite extra om eftersom vi bor i zon 5 gränsande till 6.

Olvon är en tålig buske som jag inte har behövt täcka i min zon. Inte ens snöbollsbusken som skulle vara lite kännsligare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.