Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Trädrötter som förstör ledningar?

2009-10-16 13:35 #0 av: batski

hej, detta är Lisa som lånar Batskis konto för att ställa en fråga.

Min mor har en bostadsrätt (radhus) med en lönn på framsidan. nu påstår hon att hon hört att rötterna kan förstöra ledningar och rör och därför borde huggas ner. hon har inga som helst källor för detta förutom någon enstaka grannes personliga åsikter och jag tror att hon helt enkelt vill bli av med trädet så hon kan fixa en rabatt. Men då trädet betyder mycket för mig och jag ska ta över huset sen så vill jag rädda det om jag kan.

Är det någon som vet något om detta, är det sant att rötterna förstör ledningar under? växer de inte runt? Varför planteras då träd på nybyggda radhustomter? Det vore underbart om någon visste vart jag ska vända mig.

 

Tack på förhand /Lisa

Anmäl
2009-10-16 15:58 #1 av: Åsa S

Lönn brukar inte vara några större problem för ledningar, det är törstiga växtslag som björk, pil och poppel som ibland tar sig in i ledningar (fast då är det främst gamla sorters ledningar, nyare ledningar är det inte riktigt lika stor risk med)

Anmäl
2009-10-16 16:44 #2 av: Branneli

Som Åsa säger björk & pil...letar vatten.....

Anmäl
2009-10-16 16:45 #3 av: Halvdansken

Tror heller inte att hon ska vara alltför bekymrad över en Lönn. Skulle detta vara ett stort problem, så skulle man ju inte våga plantera träd, det finns ju rör överallt nuförtiden.

 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-10-16 21:48 #4 av: Anders 50

Har aldrig hört att björk är något problem, däremot pil.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2009-10-16 21:54 #5 av: Halvdansken

Problemet med björk är att de suger enormt med vatten.

Vi hade två väldigt nära huset, typ 2-3 meter. Det som kan hända är att björkarna torkar upp jorden väldigt snabbt, så att det blir en skillnad i densitet/vatteninnehåll runt huset, och att det därför kan bli sprickor i grunden. Vi har faktiskt en sån sättning. Numera är björkarna borta, men de var också stora, och när vi kollade rötterna så gick de in under huset.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-10-17 00:23 #6 av: Lill-Kisse

#4 Det där med pil som skulle fördärva vattenledningar låter som en vandringssägen. Kom ihåg att det finns många sorters pil, vissa blir enorma träd, andra bara små buskar. Jag har inga problem med mina och inte med lönnarna heller. De rötter jag har sett av dem verkade ganska måttliga i mängd och omfång.

Anmäl
2009-10-17 19:00 #7 av: dolfen

Jag har hört att avenboksrötter ska vara besvärliga.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.