Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Din trädgård!

2009-10-27 13:02 #0 av: Plumz

Vad tycker du är bäst med trädgårdar? Ska dem vara fullt moderna eller ha ett helt växtrike som inte tänker på modet?

Jag tycker själv att det är snyggt med både och. I "gamla" trädgårdar är det fint med växtrike, och sådana nya hus är det finare med modernt utanför. :)

/Plumz. 

 

Anmäl
2009-10-27 13:18 #1 av: Joline

Försöker få lummigt och rumkänsla med växter som blommar oavbrutet med färgharmoniiii...

Alltså hellre vilt än strikt passar här. Inga raka kanter utan mer böljande former.

Anmäl
2009-10-27 13:38 #2 av: Halvdansken

Det var ju ingen lätt fråga. Oftast finns det ju mer än en stil i en trädgård, tex så har man kanske lite strik i infarten, och mer blommor runt terassen, och skuggväxterna med fokus på bladformer och -färger under träden.

Jag har en ganska fyrkantig trädgård, gillar inte när det är för böljande och runt och sånt. Men inne i rabatterna så ska det vara mycket växter. Det får gärna fråså sig lite där det vill också.

Jag har 250 m2 som woodland, alltså skuggtåliga växter, och på den mer soliga sidan ska det komma lite prärieartade blommor, rosorna har sin plats på sydsidan av huset.

Det enda gemensamma draget är nog att jag har mycket som blommar vår och höst, men inte så mycket mitt på sommaren.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-10-27 16:42 #3 av: anki1

Jag blandar vilt. Försöker hålla undan ogräset ifrån mina rabatter. jag vill nte attdet sak vara för välordnat utan se lite naturligare ut. Jag gillar sk mormorsväxter som pion, akleja, brandgul lilja, astra. lupiner och sånt.

Anmäl
2009-10-27 16:51 #4 av: ikna

För mig är det klart bästa min köksträdgård! Och växthuset förstås!

Anmäl
2009-10-27 17:15 #5 av: Plumz

Växthus tänker jag också har när jag blir "äldre", men nu när jag bara är 12 år så.. :P

Anmäl
2009-10-27 19:14 #6 av: Branneli

Trädgård.....beror på tomtstorlek....byggnaderna runtomkring....

häckar/staket.....trädstorlek......

Jag vill blanda nytt & gammalt...olika färger & former....olika material Cool

Längtar till våren !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Anmäl
2009-10-27 21:34 #7 av: Lill-Kisse

Först ett hus i egen smak på en plats där man trivs. Det underlättar att skapa en trädgård som passar ihop med omgivningen och skapa något personligt. I mitt fall var det att åstadkomma mjukare former, naturliga övergångar mellan de olika delarna och finna växter som trivs i just den jorden och klimatet.

Raka plattrader och kanter plockade jag bort genast. Sånt som inte hör hemma i vårt klimat fick dö och ersattes med tåliga perenner. Sedan strävar jag efter harmoniska kombinationer av färger och former. Min trädgård kommer aldrig att bli färdig, utan utvecklas med mig. Jag lär mig lite mer allt eftersom.

Anmäl
2009-10-28 12:57 #8 av: mariatingsund

Jag gillar när det finns skyddade trygga områden där både ögon och andra sinnen kan vila, jag gillar också gröna växter och inte överdådliga blommor. För mig är rätt viktigt att ha både fria delar och lummiga i min trädgård. Att ha skogen som bakgrund eller större träd, buskar och mindre buskar som bildar grupper är mysigt.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2009-10-28 15:51 #9 av: awjungfru57

det där med rum i trädgården gillar jag, det strävar jag efter. Annars är det viktigaste för mig att jag trivs i trädgården och trivs med det jag gör där. Det ska vara harmoni och positiv känsla. Jag bryr mig inte mycket om mode eller trender. Jag måste anpassa mig efter djuren som äter upp det jag sätter och efter min "jord" = morän och surt. Så jag strävar efter en harmoni och att jag ska må bra. Lite mer färg och doft vill jag ha. :)

Anmäl
2009-11-03 17:25 #10 av: anki1

Jag har ung 5 rum  min trädgård, eller sk man säga avdelningar. 1) blomsterdelen/framsidan, 2) berget, 3) lunden/uteplatsen, 4) gräsmattan,5) hemliga delen (den heter så för att den är utanför den egentliga tomtgränsen) vi hyr av en bonde, och vi har inga grannar som gränsar till vår tomt så vi "utökade" litegrann. bonden tycks inte ha nåt emot det, bara vi sköter om det.

Anmäl
2009-11-04 10:24 #11 av: Halvdansken

Hur gick det med din hemliga del, anki? Du hade väl lite planer med en skuggig/woodland-avdelning?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-11-04 14:51 #12 av: Branneli

Åh, Anki1 vad nyfiken jag blir.....finns det möjligheter till att få se bilder??

Anmäl
2009-11-05 22:39 #13 av: anki1

Mja, någon woodland blir det nog inte, utan en förlängning av trädgården sas blomsterabatter, sånt som blir för mycket av och sånt. maken hållr på att gräva (tungt jobb aldrig uppgrävt där tidigare) upp en outnyttjad del av den delen till potatisand och lite grönsaker. Få se hur det går, det är mest lerjord där och ganska sankt. Måste nog fylla ut lite. Det blir nog inget förrän till våren nu.

Anmäl
2009-11-21 23:46 #14 av: Diana61

Jag tycker att trädgården skall passa med huset annars blir det fel tycker jag. Själv gillar jag lummiga trädgårdar med olika "rum" och svängar och böjar överallt. favoriten är nog en Engelsk "Cottage Garden". Men även morderna trädgårdar kan vara fina om allt är planerat ordentligt och inte bara kasta in moderna saker i dem. Men allt handlar ju om tycke och smak.

Anmäl
2009-11-22 21:31 #15 av: anki1

Hihi, vi har inget hus, utan på vår tomt har vi en husvagn. Vi får inte bygga för hyresvärden (markägaren). Han har gjort om sin jordbruksverkasamhet till tomter som han hyr ut till husvagnsägare, som vill ha lite mer av lantställe. till ett bra pris.

Anmäl
2009-11-26 21:47 #16 av: berobe

Min trädgård har många rum. Öppna ytor men också lummiga partier. Ja - tom ett litet woodland ryms bakom stenpartiet. För att inte tala om "den erotiska trädgården" som är ny för i år.

 Jadå - blanda hur myclet som helst! Det finns inga måsten !!

 Det blev så spännande att flera trädgårdssällskap gjort oss den äran....

Anmäl
2009-11-27 14:33 #17 av: mariatingsund

Om den är din trädgård, då är den alldeles... alldeles... alldeles för underbar, som Askungen sa om balen. Men du måste slita där mycket för att den ska bli sååå vacker.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2009-11-29 00:42 #18 av: Diana61

Vi flyttade in till denna trädgård förra September och det fanns bara äppelträd och en pion och en övervuxen rabatt brevid ett gammats växthus utan glas, irisar och flox utmed gäststugan och en annan övervixen raatt brevid husets uppfart. Så jag har bara väntat på att se vad som kommit upp och vart och tagit hand om det jag funnit.

Nu är det så att jag är varslad sedan 2005 så pengarna får man vända mycket på för att få det att gå runt, men jag har börjat att så och driva upp allt (det mesta) själv, men lite inköp blir det ibland.

Så det lär ta sin tid innan denna trädgård är lika full som den förra.

Men jag vill ha många olika rum i min trädgård, så vi får se hur det blir.

Anmäl
2009-11-30 15:20 #19 av: berobe

#17

Mariatingsund...jodå visst är det min trädgård - och den ÄR underbar...men som du helt rätt antar  sitter jag  inte så mycket där...det måste jobbas -  men visst blir det en och annan stund för meditation -  filosofi och njutning! Skam annars! Tilläggas kan är att jag njuter (och mediterar) när jag jobbar också....

berobe

Anmäl
2009-11-30 15:35 #20 av: berobe

Skulle någon till äventyrs vilja se flera bilder av min trädgård kan man gå in på

http://www.alltomtradgard.se/min-sida/berobe/

 

Välkommen

berobe

Anmäl
2009-12-01 20:11 #21 av: mariatingsund

Och det har jag också gjort. Vilken trädgård! Jag antar att du är med i trädgårdsföreningen och även tar emot sådana? Hur långt är din trädgård från Växjö? Finns det någon chans att vi kan åka med en buss och besöka din trädgård?

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2009-12-01 23:46 #22 av: moondancer

Våran trädgård är inte en odlingsträdgård, utan ska mer bli ett paradis för mig. Och med paradis menar jag en trädgård full med liv, och massa skiftande rum. Galen biolog som man är så vill jag ha allt!

Anmäl
2009-12-02 15:29 #23 av: berobe

"21

Från Växjö och till  Eskilsäter/Värmlandsnäs kan det vara cirka 25-30 mil över Vänersborg. Jag tror inte att det finns bussresor direkt hit - men det kanske går att pussla ihop. Tveksamt dock. Bäst är nog att man åker ett gäng i bil. Det är 4 mil söderut från Säffle också -"rakt ut mot spetsen som sticker ut i Vänern"

Ja visst är jag med i Säfflebygdens trädgårssällskap. ALLA är välkomna att hälsa på hos oss.- privata som sällskap.

 Jag betonar dock att det INTE är en visningsträdgård  utan jag rotar runt för mitt eget höga nöjes skull  och tänker hålla på så länge det är roligt! (Det får aldrig bli ett tvång!) Kan jag glädja andra är det bara roligt.

85% av växterna är frösådda.8 % fixade med sticklingar osv. Kan jag inte så - köper jag en (1) planta och delar, delar,delar...resterande procenter är barrväxter eller sådant som är näst intill omöjliga att greja själv...

Ha nu en skön advent . Kitty hälsar;

Anmäl
2009-12-08 12:29 #24 av: anki1

När vi kom till vår tomt, hade den varit "öde" ett antal år. Och den var helt övervuxen med kirskål, den fanns i överflöd i alla rabatter inget annat nästan fick plats, vad som kunde växa förutom kålen , var praktpetonnikan, färgkulla, krolllilja, akleja samt lupiner allt annat var kirskål. Jag kämpar fortfarande meddet. Visstja det fanns ju kvickrot med. 18 somrar med att bekämpa ogräset, det är en evig kamp.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.