Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Ska man ta in sina perennkrukor?

2010-01-31 11:01 #0 av: [Asta]

Förra året hade jag en perennkruka ute, med edelweiss. Den lät jag vara ute tills det grodde och sedan omskolade jag de plantor som var i. I år får jag väl se om det verkligen var edelweiss eller om det var något annat.

I år har jag satt ut ett helt gäng med krukor. Nu sa någon till mig att de ska tas in igen efter några veckor. Hur ska jag egentligen göra?

Anmäl
2010-01-31 11:34 #1 av: Åsa S

Det finns mer än ett sätt.

 

1. Man kan härma naturen och låta krukan stå ute hela tiden och sedan gror det när våren börjar värma.

 

2. Man kan låta sådden stå ute 2-3månader (några veckor är oftast inte tillräckligt) och sedan ta in sådden och låta det gro inomhus, använder man denna metod bör man ha ett svalt och ljust ställe att ställa sådderna på när de har grott. Om det gror snabbt kan man även behöva extra belysning.

Anmäl
2010-01-31 11:37 #2 av: [Asta]

Men då borde det funka att göra som jag tänkte från början? Dvs låta dem stå där ute och gro för sig själva. Eller är det bättre chans till grodd om man gör enligt det andra alternativiet?

Vi har en ouppvärmd ljus källare som skulle kunna fungera i och för sig.

Anmäl
2010-01-31 11:52 #3 av: Åsa S

Båda sätten brukar funka, jag tycker ofta naturmetoden är enklast, men har man ungar, hundar och liknande som vistas mycket i trädgården framåt våren kanske lådorna är säkrast att ha inomhus medans de gror.

Anmäl
2010-01-31 11:54 #4 av: [Asta]

Tack. Vi har varken ungar eller hundar så då testar jag nog med att låta dem stå kvar när det blir så dags. Det enda man får hålla koll på är haren, men den brukar inte vara just där.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.