Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Kruk-fråga!

2010-03-03 00:13 #0 av: Pulcherimas

Hejsan

Jag undrar lite över tegelkrukornas vara eller ickevara. Fick idag hem de nya pelargonskotten jag beställt och planterade genast ner dem i bästa pelargonjorden. Hälften av dem hamnade i nyinköpta, lätta, tegelkrukor, en i plastkruka och resten i gamla, lite tyngre, tegeldito.

Kände mig först jättenöjd, men när jag efter ett par timmar rörde vid några av de nya krukorna, fann jag att de var iskalla! Trots varmt inne, blötläggning i ljummet vatten och att de stog på en varm akvarieramp!!!

De gamla tegelkrukorna var inte alls så kalla. Varmast var plasten. Så..... nu har jag gjort om nästan hela klabbet och satt allihop i plast. Blöta och kyla lär ju annars inte främja rotningen.

Så min undran; är det sämre kvalitet på nya tegel än på gamla?? Har alltid fått höra att plast inte ska användas, annat än till frösådder. Att de inte andas, håller vatten etc. Hur gör ni andra??

mvh, Monica

Anmäl
2010-03-04 12:07 #1 av: kickboard

Tror inte att det gör någon större skillnad vilken sort du väljer. Det är väl bara hur vi subjektivt känner temperaturen utanpå krukan, för den måste ju vara samma som rumstemperaturen i alla fall.

Jag använder blandat av båda sorterna beroende på vad som råkar passa i storlek. Har just planterat om mina krukväxter och det är väl 50/50 av terracottakrukor och plast och alla trivs lika bra vad jag kan se.

Anmäl
2010-03-04 16:27 #2 av: pyromanen

Terrakotta är  inte vattentätt utan det dunstr hela tiden lite fukt från ytan, avdunstning är energikrävande och energiåtgången innebär temperatursänkning.  Störst blir effrekten om det är torrt i luften, är det rejält fuktigt händer knappt något.  Det är denhär principen som utnyttjats förr t.ex. i medelhavsområdet för att hålla dricksvatten svalt -att förvara vattnet i stora terakottakärl.  Då kan det en het sommardag kanske vara 40 grader i luften men 12 grader i driksvattnet! (fast så stor avkylningseffekt kräver mycket torrt och varmt väder).

Temperaturen i lerkrukan behöver alltså inte alls vara lika hög som i rummet. - är det torrt i rummet är tempen troligen lägre i krukan.  Men det går ju att mäta för skoj skull med en termometer :-)

Fast detta förklarar ju inte skillnaden på gamla och nya lerkrukor...

Anmäl
2010-03-04 16:31 #3 av: Pulcherimas

Tusen tack "pyromanen", nu är jag inte lika förbryllad längre!! (Och lite klokare Cool )

mvh, Monica

Anmäl
2010-03-04 20:11 #4 av: SaJo123

Det kanske är olika hårda krukor. Tänker mig att en porös kruka "andas" mer än en som är tätare...

Anmäl
2010-03-04 20:12 #5 av: SaJo123

En gammal kruka kanske har blivit mer "igenslammad" i porerna...

Anmäl
2010-03-04 22:35 #6 av: pyromanen

#5 låter mycket troligt det med igenslamningen.  Om man bränner keramiken vid högre temperatur blir den tätare, blir det tillräckligt hög temp så sintrar leran (blir då helt vattentät) så det är klart att det finns gradskillnader, men om det är samma sorts industritilverkade standardkrukor som jämförs då är det nog inte så stor variation, då tror jag mer på din igenslamningsteori Glad

Anmäl
2010-03-05 11:56 #7 av: kickboard

Kom på en idé och tog min digitala ugnstermometer och stack ner den i olika krukor som står i samma fönster.

Resultatet visar ett kast på en grad till plastkrukornas fördel - 19 grader i terracottakrukorna och 20 i plastkrukorna. Den skillnaden känns inte särskilt utslagsgivande, men dock föreligger en skillnad.

Anmäl
2010-03-05 14:37 #8 av: pyromanen

#7 kul att du testade :-)  1 grad har ju knappast nån betydelse. Hade det varit jätteskillnad hade det väl varit välkänd också....  vore kul att testa mäta tempen i lite olika väer och olika luftfuktighet och se hur mycket det kan vairera :-9

Anmäl
2010-03-05 14:56 #9 av: kickboard

Fast inomhus är det ungefär samma väder hela tiden:) Det var ca 3 grader kallare i krukorna än i själva rummet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.