Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Flytta på julrosor och plantera dem i kruka?

2010-02-17 16:10 #0 av: batski

Går det bra att gräva upp julrosor som har stått i jorden i flera år och plantera dem i krukor? I så fall vad ska man tänka på när man gör det? När på året är det bäst att göra det? Och hur stora ska krukarna vara?

Anmäl
2010-02-17 16:17 #1 av: Halvdansken

På egen risk. Vad jag vet så gillar de INTE att bli flyttade på. Jag lyckades ta död på 3 st, bara genom det. Så om du provar, gräv stort, så du inte skadar rötterna.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-02-17 16:26 #2 av: batski

Då vet jag det. Tack! Hur många flyttade du på då de där 3 dog?

Anmäl
2010-02-17 22:34 #3 av: Halvdansken

tre...

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-02-18 00:53 #4 av: batski

Oj! Det gick inte alls bra mao Obestämd

Anmäl
2010-02-18 10:54 #5 av: Halvdansken

Nä, det var nog ett av de mest misslyckade projekten hittills.

Jag hade nog lyckats bättre idag, när jag vet att det kan bli problem med dem. Det var en av de första sakerna jag gjorde som nybliven trädgårdsägare, de stod väldigt mycket ivägen.

Man lär sig tack o lov!

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-02-18 11:34 #6 av: batski

Trist när det blir så men det är ju svårt att veta hur man ska göra när man är nybörjare. Kan årstiden spela roll också?

Anmäl
2010-02-18 12:11 #7 av: Halvdansken

Tja... Det är alltid en ide att vänta tills blomningen är klar - vilket ju inte är det stora problemet med julrosor, eftersom man inte är så aktiv mitt i vintern. Jag flyttade dem på sommaren, tror att det blev för torrt. Eller nåt.

Okunskap och entusiasm kan vara en dålig kombination! Skrattande

 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-02-18 12:52 #8 av: Åsa S

Sommaren är nog den sämsta tiden överlag för flytt av växter.

 

Jag har flyttat julrosor och det har inte varit några problem jag tog plantor från mormor och morfars trädgård på våren, hösten borde också funka som flyttningstid, kom bara ihåg att julrosor inte vill placeras på det soligaste stället man har lite mera skugga gillar de men det behöver inte vara total skugga.

Anmäl
2010-02-18 14:34 #9 av: Halvdansken

Jo, sommaren är nog den sämsta tiden, men det är ju då man har tid och det är då plantskolorna har mest växter.

Så jag både flyttar och planterar på sommaren, så får jag passa med vattnet istället.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.