Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Vågar jag klippa ner norsk brudspirea runt påsk?

2010-03-20 22:35 #0 av: Chestnut

Hej!

Bor i zon 3, Västra Götaland. Snösmältningen är i full gång och mn häck med norsk brudspirea ser inte vacker ut. Den är vildvuxen, drygt 1,5 m hög och har inte blivit klippt på x antal år. Mycket grova, spretiga grenar.

Vågar jag klippa ner den till 60-70 cm höjd runt påsk? Hur kommer den se ut i somamr sen då? Ska nämligen flytta så det är viktigt att häcken är fin till visning i maj-juni.

/A

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-03-20 22:57 #1 av: kickboard

Jag har klippt ner mina helt och hållet en gång när de blev för risiga och det kommer nytt från roten, men det tar ju lite tid. Man borde klippa efter blomningen för annars blir det inga blommor i år.

Det kunde ju gå att gallra bort det mest risiga men det är ett drygt jobb.

Anmäl
2010-03-20 23:43 #2 av: Halvdansken

Om man klipper en buske "mitt av" så som du tänkt så kommer alla nya skott att komma från där du klippt och det blir liksom en tjock valk. Busken kommer att vara tunn nertill och klumpig upptill. Inte snyggt.

Ta det i omgångar. Man kan ta 1/4 - 1/3 varje år, helt nere vid roten, så kommer det nya skott nerifrån och busken föryngras snyggt. Dessutom förlorar man inte all blommning. Ta gamla grenar först, men om det är nån speciell del som växer snyggt så ska du givetvis behålla det.

Jag är igång med detta nu på 3 forshytier, det tar lite tid, men resultatet blir betydligt bättre.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-03-21 16:45 #3 av: Branneli

Min första reaktion är att blomningen iår, klipps bort.

Vi brukar ansa denna buske till midsommar, då blomningen är över.

Anmäl
2010-03-21 20:04 #4 av: SaJo123

Det är ju lite speciellt eftersom du ska flytta. Skulle nog inte klippt ner hela. Är häcken lång? Kanske kan du klippa ner en del av den? Eller ta ner den till 1 meter. Det blir mer ljus men inte lika drastiskt som att ta ner hela...

Kanske klippa ner halva på bredden om du förstår vad jag menar. Så att den inte blir lika kompakt men att det är blomning kvar...

Anmäl
2010-04-03 23:17 #5 av: Chestnut

Häcken är runt vår lilla gräsplätt. (bor i lägenhet)

Har varit ute och inspekterat flera gånger och det behövs fixas till i buskarna - absolut. Men vet inte hur ja gör och det finns mera akuta saker att ordna med (flera rosor knäckta på mitten av snön Gråter) så skjuter på det åtminstone en vecka.

Som det verkar nu ska vi hålla visning mitt i blomsterperioden och vill gärna att den är i toppskick då med full blomster.. Svårt sånt här Obestämd

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-04-03 23:23 #6 av: Halvdansken

Rosorna ska ju ändå beskäras, så där fick du ju bara lite hjälp! Tror inte att man köper en lägenhet pga häcken, men jag förstår att du vill ha det fint.

Jag hade nog bara låtit det vara.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-04-03 23:27 #7 av: Chestnut

#6 Nja. Vissa av dem skall ju beskäras (till exempel Nina Weibull) men min Flammentanz hade gärna fått vara som den var... Rynkar på näsan Värst drabbade blev dock mina schneewittchen (stavning?) - ska de beskäras egentligen? Planterade dem förra året.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-04-03 23:46 #8 av: Halvdansken

Mina Scnewitchen kapar jag ganska rejält varje åt, eller vartannat.  Skär ner dem till 20 cm ca.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.