Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Gamla eklöv. Vad göra med "skiten"? ;-)

2010-04-06 19:40 #0 av: Thea

Runt/på vår tomt finns ett gäng ekar. De är jättevackra och vi är glada åt dom om det inte vore för löven! Nu behöver jag tips på var vi ska göra av dom. I höstas försökte vi elda upp dom i tunnan utan resultat. Skiten brann inte!!! Skrikandes Antagligen var dom för blöta. Att lägga dom i en "kompost" (läs; organiserad förmultning) känns inte lönt med tanke på att de inte multnar i första taget.

Vad gör ni med eklöven? Ska man göra en speciell "kompost" för eklöven och låta det ta den tid det tar? Blir ju rätt många "komposter" med åren....
Funderar på att göra ett nytt försök att elda upp dom nu i vår och hoppas att löven är torrare nu.

I höst blir det förhoppningsvis mindre löv då vi har beslutat att ta ner en av ekarna då den står för nära huset tycker vi.

H. Thea

Anmäl
2010-04-07 14:06 #1 av: mara

Hej Thea. Jag krattar ihop eklöven och lägger under mina rhodedendron, resten lägger jag i en hög längst bort i trädgården som kompost. Det blir jord så småningom, även om det tar tid. Surjordsväxter älskar eklöv. Maskarna också. Men kratta bort dom från gräsmattan är nog ett måste, tror jag. Det blir ju ganska många löv av ett träd. Själv har jag ett bamse stort och ett lite mindre. Det mindre trädets löv blåser bort av sig själv för det mesta, men under den stora eken blir det en kompakt "matta" av blöta tunga löv. Inte så kul.

Ett annat tips som jag har läst är att ta fram gräsklippar´n occh klippa sönder löven, då förmultnar dom fortare.

Hoppas du löser det, så det inte blir till ett problem för dig.  MVH Mara

Anmäl
2010-04-07 14:56 #2 av: Thea

Tack för svaret!

Det lilla som finns kvar på gräsmattan från gräsklipparen ta när den tiden kommer. Frågan är bara vad jag ska göra med den mängden som ligger som en matta bakom huset och uthuset. Som sambon sa: "Det ligger en dunk bensin under altanen...." Undrar om jag inte ska försöka elda upp dom igen, men kanske inte med så drastiska metoder som bensindunken....

H. Thea

Anmäl
2010-04-09 12:06 #3 av: Halvdansken

Jo, kompostera!!

Det tar kanske längre tid, men när du fått igång det så har du alltid kanonkompost. Jag har 3 m3 kompost, så jag har alltid en behållare med tre år gammal kompost att ta av på våren.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-04-09 20:26 #4 av: dolfen

Jag brukade räfsa in lite eklöv under rododendron och över astillben.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.