Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Blomförslag till rabatt önskas

2010-04-12 23:36 #0 av: Thea

Jag ska anlägga minst 3 nya rabatter då vi bara har en rabatt just nu. Jag känner att jag behöver lite idéer när det gäller blommor/perenner i dessa.

Den ena är i öst/syd läge där skugga infaller runt kl 13-14 sommartid. Den ligger i svag lutning mot sydost och har en mindre syrén i "ryggen". I denna ska enbart 1-åriga växter bo eftersom vi behöver gräva runt rabatten minst en gång/år.

Den andra ligger i rent sydläge med svag lutning åt syd med en välventilerad vägg i ryggen. Rabatten blir inte så stor, kanske 1,50 lång, men den kan breddas iaf 1-1,5 m. Fyrkantig rabatt kanske? Här kan vi ha både perenner och 1-åriga blommor. Jag är rätt svag för rosor så därför funderar jag på det. Men vad ha till rosorna???

Den andra kommer att ligga i väst/norr läge, fast den får sol större delen av dagen. Denna känns som den mest knepiga att anlägga.

Jag har hemma just nu gladiooler (blandning m 30 lökar), frön till ringblomma (klassisk orange), kantlobelia (körsbärsröd) och Rosenskära (vita med röda/rosa inslag).

Jag skulle gärna ha minst en rabatt där blommorna avlöser varann i blomning. Vill GÄRNA sätta någon form av Höstaster.

Kom med tips och idéer! Vilka kombinationer brukar vara lyckade? Kantlobelian i framkant, men vad ha baktill? Eftersom jag är helt orutinerad på rabattanläggning känner jag att jag behöver ha igång inspirationen!

H. Thea

Anmäl
2010-04-12 23:45 #1 av: Thea

Ja, jag glömde ju säga att vi bor i sörmland och har väl zon 3-4.

H. Thea

Anmäl
2010-04-13 12:16 #2 av: Halvdansken

Och vilken typ av jord?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-04-13 12:24 #3 av: Thea

#2: Det också! Flört Ja, du. Vanlig jord? Skäms Den är nog rätt väldrenerad och lagom mullrik. Inte ren lerjord! Jag är inte så hemma på det här med olika jordtyper. Det verkar finnas lite sand i jorden, men absolut inga mängder.

Hoppas det gav lite info iaf....

H. Thea

Anmäl
2010-04-13 12:35 #4 av: Halvdansken

Det som det handlar om är vad för ph-värde den har. Om du tex vill ha Rhrododendron så ska du ha lågt ph.

vad finns det för växter nu? Ogräs? Träd?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-04-13 12:39 #5 av: Halvdansken

Till rosor kan du ha massor med saker. Jag har olika Campanula (klockor). Nävor och riddarsporrar är fint. Lavendel i framkanten är klassiskt. Sommarblommor givetvis om du vill skifta. Glöm inte alla vårblommande lökar.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-04-13 12:59 #6 av: Thea

#4: pH-värde har jag inte en susning om!

I öst/syd rabatten (ja, eller där den ska vara) växer kvickrot, nässla (ja, jag vet. Det blir massor med frösådda plantor, men det är vi beredda på och det är därför vi enbart ska ha 1åriga växter här) och en syrén. Sen växer det inte så mycket mer. Jo, gråbo står gärna här!

I där sydrabatten är tänkt att vara så är det gräsmatta idag. Den jorden är nog mer lerig än öst/syd stället.

Väst/norr rabatten är det gräsmatta, långt gräs och lite mossa. Mossa gillar surt pH om jag kommer ihåg rätt? Jag kan tänka mig att här rä det rätt mycket sandjord.

Var vi än gräver på tomten så verkar vi ha grymt mycket daggmask om det säger någon något. Flört Det är riktigt jobbigt att gräva för jag tycker så synd om masken! Gråter

H. Thea

Anmäl
2010-04-13 23:43 #7 av: SaJo123

jag hade valt en gul-orange rabatt (den i sol?) Ringblomma (orange) med kantlobelia (körsbärsröd). De blommar ju hela sommaren. Blanda upp med en buske som blommar på våren (kanske forsythia (gul) eller benved (med röda stammar (är fin även på vintern). Buskar gör att rabatten har en form även på vintern. Till våren röda tulpaner! Det blir man så glad av. Till hösten gul rudbeckia och röd flox?

Rosenskäran skulle jag så i kruka och flytta runt tills jag hittar rätt hörn. Rosa/vit är fint ihop med blått. Kanske i den rabatten där ni ska så blommor. Hålla den i vitt, blått och rosa? Alltid klassiskt fint. Lila, rosa, vitt är också fint i kvällssol...

Anmäl
2010-04-14 11:44 #8 av: Halvdansken

Låter som min jord, vilken har neutralt -> högt ph.

Nässlor betyder ofta mycket kväve i jorden, det är bra.

Att du har mossa betyder att mossan växer bättre än gräset, det där med att mossa gillar surt är fel. Det finns massor av olika sorters mossa och en del gillar kalkhaltiga jordar.

Rosor vill ha jord med lera i så där har du ju bra förutsättningar.

Annars är tycker jag att #7 är inne på ett bra spår. Välj en favoritfärg och komponera efter den. Jag har tex vitt som bas i mina rabatter, och lägger till färger.

Jo, köp en 3-4 trädgårdsböcker också!

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-04-14 19:59 #9 av: Thea

#7: Tack för ett mycket bra tips! Det var precis något sådant jag var ute efter!

#8: Bra att du rättade ang mossan för där var jag tydligen ute och cyklade lite. Flört Att vi har mossa på norrsidan gör inte så mycket då gräset dominerar på de andra sidorna.

Ok, så rosor står bra i lergjord. Då kanske jag skulle sätta ett par rosor där + något annat. Tur att plantskolan i närheten har specialiserat sig på rosor och har ett stort utbud! Det blir till att gå där när de börjat blomma.

Trädgårdsböcker....jag noterar! Flört

Tackar för alla tips!

H. Thea

Anmäl
2010-04-14 22:54 #10 av: Halvdansken

Men blanda inte i torv i din lerjord och absolut inte bland rosorna, vad plantskolan än säger. Torv + lera är en dålig mix. och rosor vill inte ha lågt ph, vilket jorden får med torv (spagnum).

Läs gärna i denna tråden.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.