Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Körsbärsträd?

2010-05-14 20:59 #0 av: [Asta]

Vi funderar på att plantera ett fruktträd i trädgården. Dels vill vi få något som skyddar lite mot insyn och dels vill vi helt enkelt ha ett fruktträd till. Just nu är vi inne på körsbär - eller biggaråer. Men undrar lite om alla blir sådär jättestora.

Har läst om att de kan vara ympade på ett annat träd och då kanske inte blir så stora, men 2-3 meter lät nästan lite väl litet.

Kikade på en sort som heter Stella, stod att det var medelstort, men det stod inte vad man menar med medelstort.

Hm - det var ett rörigt inlägg. Min fråga är kanske, är Stella ett sådant körsbärsträd som kommer att bli jättestort. Eller kan man kanske hålla efter det så att det inte blir helt enormt?

Eller finns det något annat körsbärsträd som är mittemellan 2-3 meter och jättelikt?

Anmäl
2010-05-15 00:08 #1 av: Åsa S

Stella kan bli ganska stort även det ympat på P. avium. Normalstorlek på sötkörsbär är 10-12m Stella kan bli något mindre men det blir ju inget miniträd.

 

De sorter som är ympade på Gisela 5 = svagväxande träd kan faktiskt bli något högre än vad du hört, 3-4m är det man brukar säga men bor man på gränsen för vart sötkörsbär är härdigt så kan ju klimatet bromsa en del så det beror ju lite på vart du bor. +De svagväxande träden tar ju tid på sig att nå maxhöjden.

 

Sötkörsbär blir dock inte bra att hålla nere med beskärning med tanke på att Prunussläktet brukar må ganska dåligt av för mycket beskärning de klarar inte alls beskärning som äpple och liknande gör.

Anmäl
2010-05-15 01:56 #2 av: [Asta]

Vi bor i Småland, men nära Vättern. Det påstås vara zon 2 här.

 

Anmäl
2010-05-16 17:30 #3 av: [Asta]

Har nu inhandlat en Stella på Gisela-stam. Vi får se vad det blir av det helt enkelt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.