Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Gräsmattor, grovplanering och gödsling.

Komposten.

2010-05-24 08:58 #0 av: Tangotime

Jag kan inget om trädgård och hur man ska sköta den. Men i helgen körde jag iväg delar av vår kompost. Mest grenar från äppelträden osv. Så nu har vi bara jord kvarsom blivit efter ogräsrens osv. Jag grävde lite i högen och i mitten ser det ut att vara jätte fin jord! Men vi slänger vår aska ifrån kaminen i komposten. Förstör det rabatten om man använder jord med aska i?

Sen undrar jag hur jag ska sköta komposten så det blir jord av den snabbare? Vi har en gammal hög som jag inte rört förens nu och som har jätte fin jord. Men sen har vi en hög till där vi slänger nytt ogräsrens osv. Ska jag bara låta det ligga på högen eller ska jag vända ner det i högen? 

Anmäl
2010-05-24 09:03 #1 av: Åsa S

Jord med aska i har ofta högt pH så man bör inte slänga ut det på surjordsväxter typ rhododendron men annars kan man använda det.

 

Vill man att allt ska förmultna hyfsat snabbt ska allt man slänger vara finfördelat inga grenar el liknande. Det ska varvas blött och torrt material, inga tjocka lager med bara en sak. Komposten ska vara fuktig typ urkramad disktrasa. Det är bra att vända runt i komposten med jämna mellanrum så man får ner syre som behövs vid förmultningen.

 

Högen med bra jord är färdig att användas så där ska du inte slänga på ogräsrens utan använd jorden istället.

Anmäl
2010-05-24 09:08 #2 av: Tangotime

Ja det är därför vi har två högar för att vi inte ska slänga nytt rens på den fina jorden. Okej, så vi kan använda jorden med aska i till ex rosor, tulpaner och plymspireor?

Anmäl
2010-05-26 10:48 #3 av: bluemary

Ska inte blomsteraffärer som säljer uteväxter ha något som
 gynnar komposten ? Tror det är flytande.

Anmäl
2010-05-26 10:59 #4 av: Tangotime

Jag har också fått för mig att det ska finnas något som man kan ha i kompisten för att det ska bli bra jord fortare? Eller kanske bara bättre jord helt enkelt. Någon som vet?

 

Anmäl
2010-05-26 19:28 #5 av: Åsa S

Trädgårdsbutiker säljer kompostmedel men det funkar lika bra att vattna komposten med guldvatten (urin + vatten) el. plocka upp lite hästskit från ridvägarna det innehåller massor av nyttiga förmultningsbakterier. Jag har testat alla dessa, kompostmedlena tycker jag funkade sämst man märkte ingen skillnad.

Anmäl
2010-05-26 21:39 #6 av: Tangotime

Okej, då tar jag med mig lite häst skit från stallet Cool

Anmäl
2010-05-28 00:04 #7 av: chocolatina

Det går också fint att slänga på några nävar pelleterad hönsgödsel eller lite jord från en "färdig - nästan färdig" komposthög, särskilt om man har mycket torrt klipp.

Viktigast att den är fuktig

Anmäl
2010-05-28 16:02 #8 av: asvensso

Nu blir jag intresserad nar aktivering av komposten kommer pa tal. Jag har precis blivit med tradgard och skall starta en kompost, tankte jag. En vaninna som har tva hons pa tomten sager att hon anvander deras spillning for att fa fart pa komposten. Tankte hora om det funkar med andra husdjurs spillning typ kanin eller marsvin. Ar det nagon som vet?  

Anmäl
2010-05-28 16:28 #9 av: DesK

Kaninspillning hade jag i många år i min kompost och det funkade utmärkt Glad Så jag gissar att det funkar med många olika slags spillning.

Anmäl
2010-05-28 19:21 #10 av: Åsa S

Höns/kanin/marsvinskit brukar vara utmärkt i komposten. Även fårskit, getskit och koskit funkar ifall man har den typen av djur.

 

(katt och hundskit är dock inte så bra)

Anmäl
2010-06-01 16:40 #11 av: asvensso

Namen vad bra! Lagger man in allt tillsammans dvs bade spillning och hyvelspan/halm eller maste man sortera lite?

 

 

Anmäl
2010-06-03 17:39 #12 av: lotta69

allt organiskt funkar, alltså även spån och halm. Både jag och döttrarna har gnagare och allt från burarna åker ner i komposten. För ett år sedan skaffade vi varmkompost med tanken att slippa kommunens tunna och papperspåsar. Jag drömmer om fint godis att lägga i rabatterna.Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.