Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Kiwi

2010-05-12 16:34 #0 av: ebbasiglite

Är det någon här på sajten som vet hur man driver upp Kiwi plantor? Allt jag vet är att det krävs en hona och en hane för frukt. Hur ser man skillnaden på dessa?

Jag ska här i dagarna sätta Kiwi och hoppas på resultat. Jag kommer att så dem ifrån frö och hoppas därför att jag tills dem tagit sig att jag vet skillnaden på en hona och en hane så jag vet vad jag ska spara.

På ett ungefär hur höga blir dem? Kan dem ge frukt om dem bevaras inomhus eller ska dem planteras ut? Ska honan och hanen dela kruka eller ha separata krukor?

Jag bor i lägenhet och testar det här på lite skoj. Jag har ett citronträd som är litet, i kruka, som ger frukt. Den pollinerar jag själv med en liten pensel. Ska samma göras på Kiwipalntorna?

Tacksam för alla svar.

Anmäl
2010-05-12 19:53 #1 av: Åsa S

Du kan inte se skillnaden på plantorna förren de blommar (måste titta ifall de har ståndare eller pistill i blomman)och från frösådd till blomma tar det normalt 4-5år. Om det är vanlig Kiwi som den man köper i matbutiken så är det en ganska grov slingerväxt som kan slingra iväg 4-6m ifall den planteras i gynnsamt läge utomhus i zon 1 i kruka lär den bli mindre men de brukar behöva rejäla krukor. Kiwi är lövfällande och måste övervintras kallt (bara ett par plusgrader) inget ljus behövs eftersom den är lövfällande. Utan kall vintervila brukar den inte sätta några blommor.

Anmäl
2010-05-17 11:48 #2 av: vojsan

Hej Ebba...

 

Jag har oxå planterat kiwi för första gången, tråkigt nog har bara en planta överlevt efter att ha fått alldeles fö mycket vatten...spännande...

 

Men ditt citronträd, har du sått det från kärna eller har du köpt färdig planta? väldigt nyfiken då jag också har ett citronträd som är ca 4 år gammalt nu och hoppas på frukt om nått år....:)

 

Linda

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.