Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

vem äter upp mina sansaverior?

2010-06-23 17:20 #0 av: mariatingsund

Nja, det ser ut som om något skadedjur kalasar på mina svärmorstungor. Jag misstänkte tvestjärtar tidigare då jag fick syn på en springande sådan, men nu har jag inte sett sådana inomhus i evigheter, ändå blir mina blad såhär:

Kan någon vänlig själ tipsa mig vad det kan vara och hur jag skonar mina växter?

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2010-06-24 00:00 #1 av: Åsa S

Kan vara öronvivlar, de är nattaktiva och gömmer sig på dagen i vrår, gardiner etc. De vuxna djuren gör konduktörsklipp i bladen. Det är dock de feta bäbisarna (larver) som ställer till störst skada eftersom de glupskt äter upp alla rötterna.

 

Öronvivlar kan äta på många växter, ett år var det en sansevieria som rötterna försvann ifrån och när man tittade i jorden låg de feta larverna där. Denna vinter upptäckte jag att min mor och barn + en pelargon var nästan helt utan rötter vid omplanteringen och samma feta larver låg där. Även fuchsiorna i garaget hittar jag vissa år öronvivellarver i jorden hos.

Anmäl
2010-06-24 01:15 #2 av: mariatingsund

Tack Åsa, kunde du göra något o rädda växterna?

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2010-06-25 00:21 #3 av: Åsa S

Det är svårt att göra något åt larverna, vet man att de finns i jorden kan man ju plantera om och pilla bort larverna eller vattna med nematoder. Sansevierian kunde jag inte rädda men jag hade flera så det var ju bara att dela någon av de andra så hade jag ju en ny planta. Det som levde av pelargonen gjorde jag sticklingar av + några få bitar levde av mor och barn så den blev sticklingar den med.

 

Många fuchsior har dött under vinterförvaringen p.g.a dessa larver (men då har man ju ett giltigt skäl att köpa några nya sorter)

Anmäl
2010-06-25 11:34 #4 av: mariatingsund

Det eländet äter alltså allt? Jag ska då köra ut sansaverian och tömma från jord, men om baggen är kvar då går han o käkar på dem andra växterna ju. Jag läste efter ditt inlägg att man kan vattna ut larverna, om jag lägger hela krukan i en balja vatten, drunknar de kanske?

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2010-06-25 12:02 #5 av: Åsa S

Det är ju inte säkert att det fnns larver i jorden bara för att de finns vuxna, de kan ju ha valt någon helt annan växt att lägga ägg i + jag tror de brukar lägga ägg framåt hösten i krukväxterna för det är ju på vintern jag fått växterna uppätna och ofta har ju inte skalbaggslarver så jättelångt larvstadium.

Anmäl
2010-06-26 22:43 #6 av: [peter54]

Jag tror också att det är någon typ av larver som äter på dina Sansevieria (du har skrivit namnet lite konstigt)

Det är inte tvestjärtar hur som helst, eftersom de är rovdjur som i första hand lever av bladlöss. Jag skulle snarare ställa "bostäder" åt tvestjärtarna där du har ohyra.

Man tar en vanlig ren lerkruka och fyller den med bohö eller fint torrt gräs. Sedan ställer man krukan uppochner på jorden under den angripna växten. På natten går tvestjärtarna upp på bladen och äter ohyran.

Glad

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2010-06-27 00:16 #7 av: Åsa S

Det är inte larverna som gör konuktörsklippen det är de vuxna vivlarna som är mera åt skalbaggehållet, de är bra på att gömma sig då det är ljust.

Anmäl
2010-06-27 00:36 #8 av: mariatingsund

#6 du skrev rätt namn, men om du googlar  på sansaveria, hittar du samma växt, något lättare att uttala. Jag avstår nog från tvestjärtar ändå, men tack för tipset. Vi har alltid en massa löss på våra rosor och det är ingen brist på tvestjärtar heller, så jag tror de inte hinner med kalasa så mycket på löss så de går åt.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2010-06-27 01:28 #9 av: flaxss

#6 - tvestjärtar äter ockås blommor och växtdelar. bland annat änglatrumpter. jag skulle inte vilja ha tvestjärtar nära mina växter.

Anmäl
2010-12-18 23:56 #10 av: noob-4-life

tvestjärtar är nedbrytare och äter bara ruttna växtdelar.det är kortvingar som äter andra insekterGlad.

Anmäl
2010-12-19 13:32 #11 av: flaxss

dom äter även levande växtdelar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.