Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vilda växter och ogräs

Plocka maskrosor

2010-06-02 04:31 #0 av: Sagoberattaren

Obestämd Kan jag fortfarande plocka maskrosor? Bor utanfor Goteborg.

Har redan plockat en del, fast jag behover mer.

Tog roten och bladen for ett par veckor sedan.

Vad kan jag ta fran maskrosen nu? De flesta har ju den dar frobollen nu,

 

Anmäl
2010-06-02 11:00 #1 av: Halvdansken

Plocka till vad?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-06-03 04:28 #2 av: Sagoberattaren

Mat.

Anmäl
2010-06-03 11:20 #3 av: Halvdansken

Käkar du maskrosor?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-06-03 13:22 #4 av: moondancer

Borde finnas blommande maskrosor på lite svalare platser, som t.ex. under träd. Sen brukar det inte dröja så mycket tills nästa omgång börjar

Anmäl
2010-06-03 18:59 #5 av: batski

#3 Maskrosor är inte bara ätliga utan även nyttiga.

Anmäl
2010-06-06 17:51 #6 av: Gabriela

Det finns många recept på nätet! Bland annat kan man göra maskrosgelé, fritera blommorna, koka te på rötterna, och mycket annat.

Mums! Tyst

Anmäl
2010-06-09 20:39 #7 av: Lill-Kisse

#5 Nyttiga? På vilket sätt då? Vad innehåller maskrosor som anses nyttigt? Är det säkerställt att de inte innehåller något gift också?

Anmäl
2010-06-09 22:15 #8 av: Maria

Man kan göra maskrosvinOskyldig

/Maria

 

Anmäl
2010-06-10 15:00 #9 av: DesK

#8 Nu hann du före mig Flört Kan meddela att väl lagrat maskrosvin är riktigt gott Tungan ute Oskyldig Sallad av späda maskrosblad är en fransk specialitet och sägs vara mycket nyttig. Man kan med fördel ställa exempelvis en hink upp och ned över en liten späd maskrosplanta då blir bladen ljusa och inte fullt så beska. #7 Bladen är inte giftiga och knappast heller blommornn, men hur det förhåller sig med skjälken och rötterna vågar jag inte uttala mig om. Sannolikt har bladen ungefär liknande näringsvärde som många andra salladssorter.

Anmäl
2010-06-10 23:34 #10 av: Gabriela

Roten är mycket bra för njurarna. Man kan torka den och sedan koka te. Hela växten är ätbar, och väldigt bra för kroppen! Att den inte kostar något och växter överallt är bara ett plus.

Det här är gammal kunskap som gått förlorat i jakt på den perfekta gräsmattan Tungan ute

Anmäl
2010-06-11 02:50 #11 av: Lill-Kisse

"Nyttiga", "bra för njurarna" och "bra för hela kroppen" är alldeles för oklara påståenden, som man kan säga om vad som helst och ändå inte ha framfört minsta lilla fakta. Om kunskap är ny eller gammal spelar ingen roll, om man inte kan uttrycka vad kunskapen består i.

Vad är det för innehåll i Maskrosor som är nyttig? Vad händer i njurarna som är bra? Hur påverkas hela kroppen? Kan någon hänvisa till en källa där det förklaras närmare?

Jag undrar över det här, eftersom ämnen som kan vara bra för en individ, kan vara direkt skadliga för en annan. Därför bör man ta reda på fakta innan man börjar experimentera.

Inser att jag har halkat långt bort från ursprungsfrågan om var man hittar Maskrosor. Nu växer de nog till sig överallt efter värmen följt av regn. Bland höga gräs och runt buskar är mitt tips.

Anmäl
2010-06-11 17:57 #12 av: dolfen

Det gick en dansk serie som jag tror hette "Örter - naturens eget apotek". Där berättade de bl.a vilka ämnen örterna innehöll.

Hoppas att de visar serien igen.

 

Anmäl
2010-06-14 14:29 #13 av: DesK

#11 Jeremina har skrivit en bra artikel om maskrosor inne på Insidan Glad

Anmäl
2010-06-15 23:49 #14 av: Gabriela

@ #11 Ja du, ska man kunna allt om allt man äter bör man nog utbilda sig till Doktor i "Örtkunskap alt. Ätbarväxtkunskap"! Cool

Jag berättar ofta om saker jag läst i "seriösa" böcker men anger sällan källan. Många kulturer äter på ett sätt som vi inte gör (även våra urföräldrar åt på det sättet) och det finns inte så mycket forskning kring det. Eller, om man ska säga medicinsk beprövad forskning... hmmmm... vem betalar det? Undrar om det är läkemedelsindustrin?

Den "civiliserade" människan har förlorat mycket av sin kunskap och överlåtet det till olika experter och myndigheter. Jag vet av egen erfarenhet att man kan äta många olika växter. Ingen jag känner har någonsin blivit sjuk. Om maskrosor, t ex, kan du lätt se att dem blivit en bra affärsidé eftersom de säljs till högt pris som "sallad".I många utländksa tidningar finns recept (har flera hemma) på maskrosblommor. I böcker om örter finns angivelser om hur man tar tillvara maskrosrötter för att koka te och rensa olika kroppsorgan.

Eller så kan man köpa piller på apoteket! Eller vanlig nyponsoppa! Huvudsaken är att man har ett intresse av världen och naturen. Tyst

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.