Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Ohyra, skadedjur och sjukdomar

Löss

2010-06-20 23:28 #0 av: LeWE

Har en fläder vid växthuset som både i år o förra äret varit full m bladlus. <förra året klippte jag ner nästan hela o brände, i är har jag sprutat med såpa i förebyggande syfte men ändå blev det lika, jag har idag klippt bort där jag ser lössen o sprutat med bladlusmedel, hur ska jag göra för att slippa detta? Vill gärna ha flädern där för att ge lite skugga till växthuset.

Anmäl
2010-06-21 00:27 #1 av: Åsa S

Du behöver inte göra någonting, det du har gjort hittills förvärrar bara allt. Det finns många olika arter löss och ofta går de bara på ett eller ett fåtal växtslag = lössen på flädern hoppar inte till alla dina växter i trädgården. Klipper du skjuter flädern nya skott och du får då nya unga mjuka skott = lössens favoritdelar på växten (de lite äldre delarna är inte lika smaskens). Sprutar man med medel så måste man fortsätta med det i stort sett hela säsongen för då har man även tagit död på lössens fiender som annars normalt sett brukar ha förökats upp någonstans i mitten av sommaren såpass att de äter upp nästan alla löss på buskarna. Det man själv kan göra är att se till så denna buske får rotblötor flera gånger från tidig vår. Växter som haft det lite för torrt brukar lättare få löss. +Du kan spola bort det värsta med vattenslangen. Flädern klarar dock angrepp utan problem så den lider inte.

 

+Bränna växtdelar med löss på har ingen effekt på luspopulationen.

Anmäl
2010-06-21 11:24 #2 av: LeWE

TackGlad jag ska låta den va i fred nu, har sett några nyckelpigor, kanske det kommer flerFlört De gillar väl löss?

Anmäl
2010-06-21 22:58 #3 av: Åsa S

Japp nyckelpigor gillar löss speciellt nyckelpigans larver gillar löss de äter runt 100löss/dag och nyckelpigan lägger ju många ägg på en växt ifall det finns gott om mat till dem.

Anmäl
2010-06-22 00:39 #4 av: LeWE

Bra att vetaGlad Tack!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.