Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Klippa syren?

2010-06-17 12:32 #0 av: Solaika

Bör jag vänta till i höst med att klippa ner min syrenbuske eller kan jag göra det när det har blommat färdigt?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-06-17 13:23 #1 av: Åsa S

Det beror på vad du vill åstadkomma med klippningen. Klipper man på vårvintern så brukar man få en mycket kraftig skottbrytning och man får många unga fina skott. Klipper man sommar-höst får man färre nya skott.

 

Oavsett vilken metod du använder får du inga blommor de första 1-2åren ifall du klipper ner växten hårt.

Anmäl
2010-06-17 15:28 #2 av: Solaika

Den har haft massor med blommor nu men har väldigt lite blad. Den behöver få en chans att orka få nya blad. Sen växer den ut över där vi ska sätta staket så jag behöver minska ner den lite på ena sidan.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2010-06-19 23:56 #3 av: DesK

Vi har en gammal syrénhäck på tomten som bara blommar högst upp, så även vi funderar på att skära ner den kraftigt. Frånsett tipset att hellre skära ner syrénen på vårvintern, om man vill ha många nya skott, undrar jag hur långt ner man kan kapa den?

Anmäl
2010-06-20 00:06 #4 av: Åsa S

Nere vid marken.

 

Syren beskärs genom att de äldsta grenarna tas bort ända nere vid marken, ifall det är vanlig bondsyren och inte någon ympad ädelsort. Man brukar göra en totalföryngring över några år man kapar inte ner allt på en gång.

 

Anmäl
2010-06-20 00:12 #5 av: DesK

Tackar för utförligt svar Glad Då ska jag ta mig an dette kommande vårvinter.

Anmäl
2010-06-20 00:41 #6 av: awjungfru57

förutom det Åsa skriver så kan man gräva bort rotskott mot sittplatsen - om den inte är för kraftig, då blir det ju tungt och jobbigt. eller så håller du bara ner dom grenarna som skjuter ut mot sittplatsen.

Anmäl
2010-06-20 00:52 #7 av: DesK

Förlåt men nu fattar jag inte vad du menar? Sittplatsen för kraftig? Finns ingen sittplats intill häcken här.

Anmäl
2010-06-20 22:20 #8 av: ginnan

Vi fick rådet att klippa ner vår häck till 1 dc över marken, detta skulle göras  tidigt på vårvintern. Efter bara ett par år hade den växt sej nästan 1 1/2 till 2 meter, tät och vacker.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.