Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Skott av kaprifol?

2010-08-25 20:34 #0 av: Maria

På gården där min son bor så finns en fantastisk kaprifol som jag aldrig har sett innan.

Bladen är saftigt mörkgröna och blommorna starkt orange.

Jag skulle så gärna vilja ta ett skott av denna då jag redan köpt en som visade sig bli en helt annan variant.

När och hur tar man skott av en kaprifol?

/Maria

 

Anmäl
2010-08-25 21:00 #1 av: livat

Ett sätt jag lyckats med är att göra avläggare; leta reda på en gren som är lite i kanten och se om det går att lägga ner den mot marken. Skrapa ev lite på barken där grenen nuddar marken. Lägg lite jord på och ev en sten så att grenen hålls nere. Nästa år kan du klippa av grenen som då bildat nya rötter.

Anmäl
2010-08-25 21:02 #2 av: Maria

Tack för snabbt svar och tipsGlad

Lite svårare då den finns på gården till ett hyreshusFlört

/Maria

 

Anmäl
2010-08-25 21:34 #3 av: livat

Aha... kanske går det att smyga ner en gren på baksidan... eller ta ett kort på den o ta med till plantaffären

Anmäl
2010-08-25 21:37 #4 av: Maria

#3 Jag tror på det senare förslagetFlört

Jag hittade nämligen en bild på plantan jag köpte som såg exakt likadan ut men nu när den blommar och har blivit lite större ser jag att det är en helt annan sort.

/Maria

 

Anmäl
2010-08-26 22:36 #5 av: DesK

Varför inte fråga hyresvärden om du får göra en avläggare?

Anmäl
2010-08-26 22:46 #6 av: Maria

Ja, varför inte. Det är en av "de stora" i Göteborg så fastighetsskötaren om det finns någon sådan kanske vore lämpligt.

/Maria

 

Anmäl
2010-08-26 22:51 #7 av: DesK

Om du får göra en avläggare kan du ju göra som jag gjorde här hemma, se #10 fast du ska kanske ställa en liten hink på marken under kaprifolen Glad

Anmäl
2010-08-26 23:13 #8 av: flaxss

ett annat sätt är att ta sticklingar, klipp ac så att du har ca 4noder per varje, ta lite halvförvedade skott. rota i vatten eller i jord (kruka eller i marken). det brukar oftast rota sig utan problem under kort tid.

tar du dom på sensommaren och hösten är det bra att rota dom i växthus eller inne under extraljus och sedan plantera ut till våren efter frostrisken. tar du dom på försommaren-sommaren så rota dom ute eller i växthus och plantera ut vart efter dom fått mycket rötter (senast aug). hinner du innan aug, övervintra dom kallt men frostfritt och plantera ut följande vår.

Anmäl
2010-08-26 23:50 #9 av: Maria

#7 och #8

Tackar för tips men jag tror att det här med spann är uteslutet då det är en stor nyrenoverad gård till ett gigantiskt hyreshus i majorna och detta skulle nog inte accepteras.

En stjäla en stickling i smyg skulle nog vara genomförbartFlört

/Maria

 

Anmäl
2010-08-27 19:40 #10 av: mariatingsund

Om det är en sådan, så finns de ju i handeln. Denna heter eldkaprifol.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.