Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Stor växt

2010-09-09 19:48 #0 av: Linnea

Jag ska under hösten börja göra om vår trädgård. Här finns inte så mycket (jo egentligen men allt är så utspritt). Här finns en väldans massa av en gulblommande hög växt (upp mot 150 cm). Den fyller upp bra (inga glesa rabatter tack!) men så himla snygg är den inte. Skulle vilja byta ut en del av den mot något annat. Den står ihop med lupiner i olika färger. Där är mycket sol på platsen där den står.

Vet ni någon ganska hög blomma som inte är rosa (gillar inte rosa)?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-09-09 23:05 #1 av: Lill-Kisse

Kan det vara Gullris du har? Den är ju vacker på rätt plats.

Stora, höga Ormbunkar (Strutbräken) och vissa gräs kan vara trevliga alternativ tillsammans med Lupinerna. De är väl i flera olika färger och då är det onödigt att blanda med blommor i färg. Möjligen skulle du tycka om Rosenflockel som man kan få i färgerna vit, vinröd och purpur. 

 

Anmäl
2010-09-09 23:25 #2 av: Halvdansken

Strutbräken i full sol tror inte jag på.

Mycket beror ju på zon, jordmån, plats, väderstreck osv. Bilder hjälper.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-09-10 00:11 #3 av: Lill-Kisse

Hoppsan. Det där med full sol missade jag. Ursäkta.

I ett sånt fall måste man plantera Ormbunkarna på norra sidan av Lupinerna, så att de skuggar Ormbunkens rötter. Då kan det gå.

Anmäl
2010-09-10 11:14 #4 av: Linnea

Jag bor i Skåne, alltså zon 1. Ganska sandig jord har vi. Växterna står i nordöstra hörnet av trädgården (ungefär) och där är sol i princip hela dagen. Googlade lite, gullris är det! Alldeles för mycket =)

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-09-22 11:33 #5 av: Linnea

Pampasgräs kanske skulle passa? Hur ser det ut på vintern? Behöver det täckas eller så?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-09-22 13:54 #6 av: flaxss

fast om det är nord/öst läge så är där ju inte sol hela dagen. solen kommer upp i öst och östläge brukar få morgon sol. väst får kvällssol och söderläge får sol heladagen och norrläge skugga hela dagen.

just pampas vill ha mycket sol och värme. direkt söderläge eller västläge vill den ha. kan behöva täckning första vintarna annars i zon 1 brukar dom klara sig.

annars vill du ha gräs så finns det ju olika Miscanthus, blir beronde på sort ca 50-150cm höga. fylligt och fint gräs.

annars kanske bambu ? finns olika sorter.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.