Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap

Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsmaskiner och -redskap

Ont i kroppen av redskap

2010-11-12 12:36 #0 av: palsternacka

Jag är 25 år och har i sommar flyttat ut till ett hus med stor trädgård med min sambo. Jag har nu fått ont i kroppen när jag har skottat snö som nu kommit, kände av detta även när jag använde spett (ett rätt tugnt, kanske 7 kg...) och trädgårdsspade för att sätta ett par äppelträd tidigt i höstas.

Är det fler än jag som får ont i kroppen av dessa redskap?? Jag känner av det främst i ländryggen och axlarna... Finns det andra verktyg som är bättre för detta eller har jag bara fel teknik??

Jag vill gärna kunna arbeta rätt ofta och mycket i min nya trädgård...:)

Anmäl
2010-11-12 18:06 #1 av: Halvdansken

Hej, är du här också? Såg ditt inläg på Allt om Trädgård.

Du vänjer dig och får nya muskler. Ta det lugnt i början.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-11-12 21:18 #2 av: Anders 50

Du har för svaga muskler ännu!  Flört Och eftersom det ska bli mycket snö i vinter så pröva att skotta så att du byter grepp om snöskyfflen, så du inte belastar en sida hela tiden.

Snöskottning och trädgårdsarbete är bra för kroppen. Du kommer att bli van! Glad

Och lyft aldrig något med raka ben! Böj i knäna!

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-11-12 22:38 #3 av: Lill-Kisse

Det kan vara en fråga om takt och teknik också. Man har lätt för att skynda sig eller ta för stora spadtag o dyl i början. Försök arbeta i lugnare takt. Lyft inte så stora skovlar snö, spadtag med jord etc. Vila mot spaden, skyffeln eller vad det är lite då och då.

Anmäl
2010-11-12 22:47 #4 av: Anders 50

Men vila inte för länge på spaden eller skyffeln om det är pil till skaftet...pil slår rot så lätt...det har många kommunalarbetare fått erfara! Flört

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-11-13 16:53 #5 av: pyromanen

Ett bra tips är att styrketräna. Om man bara tränar genom arbete är det risk att man överanstänger vissa muskler, skadar sig, får inflammationer mm. (talar av egen erfarenhet Skäms)

Anmäl
2010-11-13 18:16 #6 av: Hustigern

Det är också lite en fråga om att välja redskap som är snälla mot kroppen. En snösläde tex innebär ju mindre lyft än en skyffel (även om jag personligen föredrar skyffeln :) )

Anmäl
2010-11-13 18:37 #7 av: dolfen

Lyft inte med ryggen!

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.