Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Gojibuskar

2010-12-28 16:56 #0 av: kerstineen

Är det någon som vet var man köper frön till dessa buskar? Eller plantor?

Anmäl
2010-12-30 23:27 #1 av: Åsa S

Det är bara att pilla ur frön ur de torkade bären du köper för att äta de brukar gro bra.

Anmäl
2011-01-14 20:13 #2 av: MissMullig

Är det så enkelt. Men hur vill den ha det sen då?

Anmäl
2011-01-25 13:12 #3 av: [Sephrenia]

Skriver så jag får upp denna, är också oerhört intresserad av goji!

Anmäl
2011-01-25 19:40 #4 av: Åsa S

Det är en tomat/paprika/chilisläkting så man kan behandla den ungefär som dom, härdig till zon 1-2 så man kan ju ha den ute året runt i vissa delar av sverige annars får man nog behandla den som de växter man vinterförvarar runt nollgradigt (växten är lövfällande som många av våra buskar och träd). Växten är en flerårig buske som sätter bär när den blivit 2-4år gammal.

 

(växten heter egentligen Bocktörne på svenska och kan förekomma vild på ett fåtal ställen i sverige troligtvis rymlingar från någon trädgård, konstigt nog anses ofta hela växten giftig i våra floror)

Anmäl
2011-01-25 23:34 #5 av: [Sephrenia]

Är den dokumenterad giftig och bären ätliga? Läste massa sajter om dessa men fick faktiskt ingen riktig klarhet i frågan..

Anmäl
2011-01-27 21:23 #6 av: MissMullig

#4 det värkar ju skumt att den slulle vara giftig i Sverige. Är det 100% säkert att det är en Bocktörne ?

Anmäl
2011-03-29 22:41 #7 av: krimskrams

Gojibär-frö kan man också köpa på t.ex. impecta eller andra välsorterade fröföretag!

Anmäl
2011-03-31 23:17 #8 av: MissMullig

Bocktörne är mycket lik arten bredbladigt bocktörne (L. chinense), men den senare har bredare, äggrunda eller avlånga blad som är rent gröna. Fodret har 3-5 flikar. Grenarna har endast få eller inga tornar.

Då det är av potatis familjen är den kanske giftig på samma sätt med

Anmäl
2011-05-03 08:41 #9 av: Bjornen

De bägge bocktörnearterna finns sällsynt förvildade i södra Sverige. De anses lätt bli ogräsartade och har odlats som prydnadsväxt i omkring hundra år. Jag har själv några buskar av L. barbarum sedan omkring 10 år sedan, som delvis fryser ner på vintern i zon 6.

Propagandan för Gojebär har varit intensiv och småplantor av dem säljs mycket dyrt, när stora buskar kan finnas i handeln för samma summa eller ibland billigare. Den enda skillnaden är det svenska namnet.

Många bärväxter anses giftiga i Sverige som dock används flitigt österut (Ryssland och Kina)  som bruksbär. Det beror på okunskap och onödig rädsla för okända växter. Bättre anse dem giftiga om man inte vet. Många har tappat begreppet vad som är ätbart och inte. Det är endast ett fåtal växter som är farligt giftiga.

Alla växter går att äta, men ett fåtal bara en gång.

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.