Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Annat som lever

Frön eller plantor via internet?

2011-02-13 15:34 #0 av: Gerbilflicka

Jag vill gärna beställa frön (helst färdiga plantor också) från ett pålitligt företag men vet inte vilket!

Bakkers har jag bara hört en massa dåliga saker om och Easyplant får jag ganska dåliga vibbar av så jag tror inte ens att jag vågar prova dem...

Vad föreslår ni?

 

Anmäl
2011-02-13 16:12 #1 av: Mimmi2

det finns massor av pålitliga företag...  sävar frö o plant är ett av de som inte tar betalt för frakt, och som inte har någon lägsta ordergräns...

http://shop.textalk.se/se/shop.php?id=11889

Imecta säljer frön, i massor... rekvirera deras katalog, och du har läsning i timtal!

lilla fiskaregatas, (googla efter webadresen) rara växter är ytterligare ett bra ställe...

hoppas du fått lite tips i allafall...  men jag tror Easyplant bla. har fått oförtjänt dåligt rykte... samma företag ligger bakom botaniska världen, och jag har själv beställt därifrån, och har absolut inga dåliga erfarenheter.

Anmäl
2011-02-13 16:48 #2 av: Gerbilflicka

#1 Tack!

Kanske det är så med Easyplant... Jag beställde hem en katalog från dem men det var mycket dålig info, allmänt rörigt och en massa felstavningar osv. Självfallet har inte det något med planterna att göra men i mina ögon så försöker ett seriöst företag göra en katalog med bra info. Jag fick sitta och söka på internet om jag ville veta något vettigt om plantorna, så efter det var jag inte särskilt sugen längre.

Anmäl
2011-02-13 21:08 #3 av: Åsa S

Easyplant/Bakker = varning, varning de är förpackningsföretag inget annat + hanterar reklamationer dåligt + har felaktig fakta i katalogerna + fotoredigerade bilder såpass att de blir förfalskningar

 

Andra bra företag är Runåbergs fröer, Hortogreen

 

Utomlands: Verberghe i holland och Rosenposten i danmark

Anmäl
2011-02-13 21:25 #4 av: Gerbilflicka

#3 Ja, Runåbergs har alltid fungerat perfekt för mig! :)

Anmäl
2011-02-13 23:12 #5 av: Peztis

Odla.nu brukar ju ha en del plantor sedan framåt våren. De har ju även fröer nu.

Annars vad gäller fröer har i alla fall jag bra erfarenhet av Impecta och ERA Garden.

Anmäl
2011-02-15 14:32 #6 av: vojsan

Är det någon här som vet vart man kan beställa/köpa lime frö? har letat som en galning på nätet men hittar inte mycket citrus över huvudtaget...:S

Anmäl
2011-02-16 14:09 #7 av: Åsa S

Citrusväxer förökas främst vegetativt med ympning el okulering speciellt ifall du vill ha ätsorter, (precis så som våra fruktträd förökas).

Anmäl
2011-02-16 18:07 #8 av: flaxss

vilken Lime är det som du är ute efter ?

Ebay.com och Ebay.uk brukar där säljas kärnor.

Citrus × aurantiifolia - Key lime, förökas som åsa skrev vegetativt. då det är en hybrid blir den oftast inte sortäkta.

Citrus × latifolia - Tahitilime, det är denna som finns i mataffärena, detta är en kärnfri lime.

Citrus hystrix - Papeda, är en art och ger från frösådd oftast likande frukter. så denna kan man om man vill fröså. finns kärnor att köpa på ebay. mår dom bra och har rätta förhålladen kan dom blomma efter 3-5år och ge frukt. annars tar det längre tid. bättre att köpa plantor eller föröka vegetativt så att man får tididg frukt.

Anmäl
2011-02-16 18:12 #9 av: flaxss

vill du köpa citrus plantor kan jag rekomendera dels ebay (finns mycket citrus att köpa där och många fraktar till sverige)

eller från dessa plantorskolor, fraktar till sverige och har mycket citrus.

dessa hade citrus i somras, men inte nu. kanske det kommer in mer senare. dessa har fina och välväxta citrusar har köpt av dom själv.

http://www.readsnursery.co.uk/

 

fler

http://www.degroeneprins.nl/EN/Default.aspx

http://www.citrusbali.nl/

http://www.flora-toskana.de/onlineshop2/index.php?cPath=229&osCsid=4ba767b38c06a72c74e23a1cca38b609

Anmäl
2011-02-17 11:54 #10 av: vojsan

Tack så mycket för hjälpen flaxx nu är jag på gång :) blir färdiga plantor...

Men en fråga om du eller någon annan kan svara förökas vegetativt, vad menas med detta? är det något man kan pröva att göra själv tex med de plantor som jag har hemma?

Anmäl
2011-02-17 16:48 #11 av: Åsa S

Svårt att göra själv ifall man inte kan. Man tar en grundstam och så gör man matchande snittytor på den ädla veden och grundstammen och passar ihiop så kambiet har kontakt och lindar på bast, ymptejp el dyl. då har man ympat fast, citrusväxter okulerar man ofta = bara ympar fast ett en liten vilande knopp på grundstammen.

 

Sök på googles bildsök med orden +citrus +grafting så hittar du några bilder

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.