Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-krukväxter-inomhus
Läst 4003 ggr
Sheena
2012-11-01 14:29

Bruna penningblad.. :(

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hejsan!

Har en stor urna ute med bla penningblad i, och de har tyvärr blivit bruna. Förstår inte varför, de ska ju hålla sig gröna hela vintern. Vattnade lite i början efter planteringen (några veckor sedan) inte gjort något med dem sen det började bli frostigt på nätterna.

Vad kan ha gått fel, finns det något jag kan göra för att få dom fina igen (finns småsymtar av grönt mellan allt det bruna fortfarande) eller är det bara att gräva ur och köpa nya?

Undrar även över ljungen som står i samma kruka, blev brun väldigt fort den också. Här har jag dock fått reda på att det finns två olika sorters ljung, vad är skillnaden och vilken är det man ska ha om man vill att de ska hålla sig fina ända in i vintern?

Annons:
Åsa S
2012-11-01 17:27
#1

penningblad är inte gröna på vintern, dina plantor ser ut som normala penningblad som utsatts för låga temperaturer är inget man kan göra åt det.

Bjornen
2012-11-02 07:37
#2

Penningblad är fuktälskande och behöver mycket vatten för att hålla sig fina längre. Många gånger är växterna misskötta redan i butiken och torka medför att de börjar reda sig för vintern tidigare och då blir bladen som på bilden. Det kan också vara att de är växthusodlade och blir chockade av att komma ut i kylan.

På bilden är det klockljung (Erica gracilis) som växer i de allra ostligaste delarna av Europa (västra Frankrike och västra Irland) med ett mycket bra klimat och de tål inte vår kyla och dessutom blommar de över fort. De är också beroende av ständig fukt och det är vanligt att de är döda redan vid inköpet. De finns ofta på vagn inomhus i rumstemperatur i butiken. De skulle där åtminstone vattnas minst en gång per dag, vilket de ofta inte är.

Sedan säljs också olika sorter av vår vilda ljung (Calluna) och de övervintrar normalt om de får tillräckligt med fukt. De bör planteras i jord utan sin kruka för att få jorden tillräckligt fuktig. De har normalt längre blomningstid och vissa sorter förblir kvar i knoppstadiet. Även om de blommar över bör de i alla fall vara gröna och oftast finns de överblommande blommorna kvar med lite gulbruna blomställningar som även kan ha prydnadsvärde.

Sheena
2012-11-03 11:26
#3

Jaha, har alltid förstått det som att de håller sig gröna.. men men.. trist! Som jag förstår det då, inget annat att göra än att köpa nya då. Iaf ljungen och försöka få rätt sort.. penningpladen känns ju sådär att lägga pengar på om de nu inte håller sig. Tips på ngt annat fint lite hängande man skulle kunna ha istället?

Lill-Kisse
2012-11-03 17:54
#4

#3 Välj Vintergröna (Vinca minor) i stället för Penningblad. Vintergröna är grön året runt och får blå blommor på sommaren.

Upp till toppen
Annons: