Annons:
Etiketterbuskarklätterväxterprydnadsträd
Läst 13221 ggr
Bjornen
2016-04-14 08:22

Beskärning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Nu på våren är beskärning en viktig arbetsuppgift. Vissa buskar och träd är våren den lämpligaste årstiden för beskärning, medan för andra växter är det mycket olämpligt och skadligt för dem. Andra kan beskäras året runt men man väljer tidpunkt som gör att man slipper mista så mycket blomning som möjligt.

Just nu arbetare jag intensivt med beskärningar och i första hand äppelträd och i viss mån även andra buskar och träd. Artikeln är skriven för min egen geografi i zon 6 norr om Falun. Var och en får anpassa förhållandena efter sin egen geograf, eftersom vårt land är så avlångt och olika.

Äppelträd och i viss mån päron bör beskäras med jämna mellanrum för att de ska ge god skörd och frukt av god kvalite. Även bör de ge ett fint synintryck. Det är viktigt att frukten får god tillgång till sol för att bli aromrika.

Ofta diskuteras JAS-beskärning (juli-augusti-september) som metod. Den bör bara användas av medelålders träd för att inte det ska bildas för mycket vattenskott. Träd som är yngre än omkring 10 år bör alltid beskäras på våren för att få ökad tillväxt av nya grenar som gör att kronan utvecklas bra.

Även äldre och inte helt friska träd bör beskärning ske på vår eller vårvinter. Beskärning på våren stimulerar ökad tillväxt, vilket kan göra att tillväxten är större än nedbrytningen av rötsvampar och livslängden kan därför förlängas några år.

Äppelträd kan beskäras året runt. Jag brukar undvika när knopparna slår ut då man skadar onödigt många. Regnperiod och ordentligt kalla perioder bör man undvika beskärning. Snitten bör torka upp så fort som möjligt för att inte olika svampsporer ska kunna få fäste. På våren brukar det torka bra ändå trots tidvisa regnväder. Riktigt kalla perioder vid 15-20 minusgrader kan också öka risken för skador, men det är nog den som beskär som skadas mest.  

Beskärning görs så nära rothalsen som möjligt utan att skada den. Se inledningsbilderna. Grövre grenar tas bort med stubbe för att minska risken för fläkning. Sedan tas stubben bort, när tyngden är borta. Viktigt att kronan blir symmetrisk och luftig. Inga grenar ska få korsa varandra. Vid beskärning av äldre skadade träd bör man avlasta tyngden så att nya skador undviks. Där kan man tvingas göra beskärningar osymmetriskt för att förlänga livslängden. Man bör undvika att såga ner träd. Även döda träd kan vara en fin prydnad efter plantering av olika klätterväxter kring trädet. Tiotalet år kan även ett dött träd stå kvar, men förr eller senare faller det ner.

Träd som inte ska beskäras på vår eller vårvinter är alla stenfruktsträd såsom plommon och körsbär. De är blödande och kan skadas eller till och med dö efter beskärning. Särskilt viktigt med sorten Skuggmorell, som ofta skadas av gummiflöde. Övriga träd som inte bör beskäras på vår-vårvinter är björkar, lönnar, valnöt. Dessa bör beskäras under tiden de är fullövade. Hos mig brukar jag räkna från midsommar och till september. Söderöver kan perioden förlängas ytterligare.

Alla vår- och försommarblommande buskar och träd bildar sina blomknoppar under sensommar-höst. Dit hör t.ex. många spireor och syren. De flesta kan beskäras året runt. Men för din egen del är det bäst att beskära direkt efter blomningen. Då hinner nya blomknoppar bildas under hösten och det blir åtminstone en mindre blomning även nästa år. Syrener tar ytterligare något år innan de blommar, då deras blombara grenar behöver vara några år.

Använd alltid vassa redskap så läker sårytorna bra.

  • Redigerat 2020-12-21 19:19 av Pyttelite
Annons:
Bjornen
2016-04-16 09:03
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

En bra bild ur:

Золотіе правила садовой обрезки

Bjornen
2016-04-22 06:04
#2

Beskärning fortfarande aktuellt

Upp till toppen
Annons: