Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 12066 ggr
Bjornen
4/5/16, 6:09 AM

Börja inte för tidigt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är viktigt att inte börja för tidigt med trädgårdsarbetet på våren. Det kan komma ordentliga frostnätter som skadar växterna.

Den tidiga våren lockar till arbete i trädgården som ofta gör mer skada än nytta. Löv och gamla bladrester skyddar växter från att vakna för tidigt. Många perenner är frostkänsliga och tas löv och annat bort så lockas de starta sin växtperiod för tidigt och kan skadas av frosten. Några exempel på frostkänsliga växter är funkia, löjtnantshjärta, Trillium och sköldbräcka.  Låt löven ligga kvar så länge som möjligt och hos mig växtzon 6 till åtminstone maj-juni. De skyddar växterna mot frost och sol som kan väcka växterna för tidigt. Tänk efter hur de lever sitt liv i sin naturliga miljö.

Lökväxter som börjar blomma tidigt och andra tidiga vårblommor såsom olika sippor och vivor kan man försiktigt krafsa fram så man ser blommorna. De är oftast tåliga och kan klara 10 grader kallt utan att skadas nämnvärt.

Att så på friland bör inte göras allt för tidigt. Fröna gror dåligt och i värsta fall ruttnar fröna och resultatet blir dåligt eller inte alls. Även om växterna klara att gro så kan de frysa efter uppkomsten. De flesta växter bör inte sås förrän jordtemperaturen överstiger 8 grader. Sandjordar blir varma fortare än fuktiga lerjordar. Överlag bör man inte så på friland förrän i maj eller juni. Några växter kan sås tidigare  såsom rädisa, sallat, persilja, morot, palsternacka, blåklint och alla vinterannuella växter (som kan gro redan på hösten).  Detta om jorden reder sig och särskilt viktigt på lerjordar som kan bli hårda som cement och om växterna gror bryter de nacken, när de försöker tränga upp ur "cementen". 

Många sår växter inomhus alldeles för tidigt. De allra flesta växter som förkultiveras kan man vänta tills april eller maj att så inomhus. Några tar lång tid på sig kan kan så¨s tidigare. För tidig sådd innebär att tidsvinsten att så inomhus uteblir helt. Jag har sett många exempel på att man sått växter 3 gånger innan det blivit något resultat. Tidigt sådd inomhus kan ge mycket rangliga och sköra plantor och en timmes solsken eller blåsväder kan döda dem. Med lite tur kan det komma nya skott från roten men tidsvinsten av tidigt sådd uteblir helt och hållet. Resultatet har blivit lika bra att så dem direkt på friland. Gurka, pumpa, krasse och luktärt bör man räkna med att de sås omkring en månad före utplanteringen. 

Man måste anpassa sig efter klimatet där man bor.

Vissa växter ska inte sås förrän efter 15 juli. Det är långdagsväxter (blommar vid långa dagar) som vi odlar som bladväxter eller rotsaker och inte vill att de ska blomma. Detta är viktigare ju längre norrut vi bor med långa sommardagar. Några exempel på dessa växter är SPENAT, kinesisk kål, rättika och många asiatiska grönsaker. 

Några av våra rotfrukter kan lockas att bilda stocklöpare. De är normalt tvååriga och ska blomma andra året. Vid tidig sådd kan växten uppfatta en kyligare period som vinter och börjar tänka på blomning redan första året. Det betyder att skörden uteblir eller blir av mycket dålig kvalitet. Några exempel på växter som bildar lätt stocklöpare är rödbeta, icke värmepreparerad sättlök, mangold och lila morötter. Olika sorter är mer eller mindre känsliga för stocklöpare

Annons:
kickboard
4/5/16, 7:44 PM
#1

Läste också häromdagen att en del redan börjat gräva i rabatterna  (zon 3-4 i Finland), men jag väntar alltid tills jorden reder sig. Ingenting bllr bättre av att gräva i lera och gyttja.

fridelfina
4/6/16, 4:27 PM
#2

Tack! Då kan jag med gott samvete stoppa makens iver lite!

 
 

Tant Grön
4/6/16, 10:48 PM
#3

Jag brukar börja tidigt, men det är sandjord här. En gång satte jag lök, och potatis och sådde morötter när det fortfarande var tjäle på halva kolonilotten. Det gick bra och jag kunde skörda först av alla. Man får bara tänka på att täcka potatisen om man sätter så tidigt.

Bjornen
4/7/16, 7:16 PM
#4

Potatis bör ha en jordtemperatur på 8-12 grader för att lyckas. Men tur kan det lyckas ändå under vissa förutsättningar. Morötter kan sås redan på senhösten för att gro på våren. Lök kan fungera bra om det är värmebehandlad lök annars är det risk för stocklöpare.

Tant Grön
4/8/16, 12:13 AM
#5

Om jag sätter potatis väldigt tidigt, så gör jag en fåra och gräver ner potatisen där. Fåran fyller jag sen med torrt gräs ( som jag sparat sen hösten innan). Täcker det hela med fiberväv eller liknande. En gång blev det 8 minus efter att jag satt dom, och jag trodde inte det skulle gå, men dom kom upp och jag fick en bra tidig skörd.

Många potatisar övervintrar om man inte får upp alla. Har funderat på att sätta nån rad på hösten och se hur det går. Fast kanske sorken tar för många.

Bjornen
4/9/16, 8:58 AM
#6

Det är jordtemperaturen som avgör om de ska växa eller inte. Eventuellt övervintrande potatisar är fortfarande i vilostadie och skadas inte lika lätt av låga jordtemperaturer och måste det vara frostfritt. Potatis som börjar fått groddar är känsligare för låga temperaturer. Låg jordtemperatur och mycket regn ökar risken för att de skadas om de sätts för tidigt.  Tidsvinsten vid tidiga sättning är mycket liten normalt.  För tidig skörd sätts de i små krukor (9 cm) inomhus, i växthus  och planteras ut sedan. Jag har haft färskpotatis varenda månad under året. Jag tycker det är lite roligt med egen färskpotatis på julbordet och påskbordet.

Annons:
Tant Grön
4/9/16, 10:17 AM
#7

När jag hade hus, så satte jag förgrodda potatis i hinkar som jag tog in om det var risk för frost.
I år har jag inte sått något än på friland, men skall iväg och så svartrot om en stund.
I morgon blir det den andra odlingslotten, och då sår jag morötter, palsternacka och persilja. Hoppas purjolöken övervintrat i år också. Det är så gott med egen färsk purjo.
Det brukar kännas i kroppen när det är dags, och det gör det nu. 🙂

Bjornen
4/14/16, 2:33 PM
#8

Tänk på kommande frostnätter.

Bjornen
4/21/16, 7:23 PM
#9

Fortfarande högaktuellt

Upp till toppen
Annons: