Det finns ca 800 släkten och ca 30 000 arter orkidéer. I Sverige finns omkring 50 arter i 23 släkten vildväxande orkidéer. Så att ge svar på frågan hur sköter man en orkidé, är svår att svara på då det finns många och de kräver olika förhållanden. Denna artikel kommer handla om hur man tar han om Phalaenopsis (brudorkidé), som är den vanligaste orkidén som odlas inomhus i Sverige

Plantering, blomning och omplantering:
Eftersom brudorkidé (Phalaenopsis) är en epifyt (växer på trädstammar eller trädkronor och helst i små fördjupningar där löv och barkflagor samlas) är dom vana vid att får sitt vatten snabbt och att det rinner bort därför kan man inte ha dem i ”vanlig” jord, för då ruttnar de snabbt. De har luftrötter som innehåller klorofyll och kan därför samla näring även via rötterna. De vill ha ljus och luftigt för att trivas, därför bör man ha en genomskinlig kruka till dem och humusmaterial med bark och mossa. Särskild blandning finns att köpa i trädgårdshandeln, men kan också insamlas i naturen och helst då i lövskog.
De blommar i flera månader och kan blomma mer än en gång per år.

När din orkidé har blommat klart, låt den stå lite till du ser att stängeln börjar bli lite brun i toppen, och klipp sedan ner den till 3:dje ögat på stängeln (räknar ner ifrån). Då ökar chansen att få den att blomma på samma stängel igen. I vissa fall kommer det även en ny stängel som kan bli en ny orkidéplanta. Då bör man vänta tills den fått minst tre fina rötter och sen kan den sättas i en ny kruka.
Ett tips om man har svårt att få en ny blomning igen är att sätta ut dem under sommaren då de gärna vill ha en lite svalare period för att börja blomma igen, men tänk på att inte ha de direkt i solen och får inte ha det för kallt.
En brudorkidé behöver omplanteras ungefär vart annat år, Phalaenopsis är en orkidé som inte blir nämnvärt större, så de behöver normalt inte någon större kruka. Man kan byta ut humusmaterialet när blomningen är över och ta bort gamla och dåliga rötter (som är bruna och vissna). Tänk på att vattna rikligt tills de nya rötterna har kommit ut fint om du klipper av mycket rötter.

Temperatur
och ljus:
Brudorkidéer är inte så kräsna på tempratuen, men försök gärna att ha en dagstemperatur på drygt 20 grader till knappt 30 grader, de tål lägre men vill aldrig ha under 15.˚ C. för då riskera de att dö
Brudorkié klarar normala ljusförhållanden som vi har inne, dock ej direkt i solen då dom skadas av det. Om bladen börjar bli gula kan det vara en bra idé att flytta dem till en mer skyddad del av ditt hem. Om de istället blir mörkt gröna är det ofta ett tecken på att orkidén behöver mer ljus.
Vattning och näring:

Phalaenopsis är epifytiska och enstaka är litofytiska (växer på klippor och stenar) därför trivs de inte att så i vatten eller blöt jord. Vattna därför inte för ofta utan det räcker att du sköljer dem under ljummet vatten (bara rötterna och bladen ej blommorna) ca en gång i vecka och låt den rinna av, man kan även spray med spajflaska vilket är bättre men inte för mycket. Självklart påverkas vattningen av flera olika faktorer, som temperatur och luftfuktighet. Ett bra tips för att se om de behöver vatten är att titta på rötterna om de är gråa behöver de vatten och om de är gröna och saftspända mår de bra och behöver inte vatten.
Många orkidéer skadas av välmenande ägare som tvångsmatar dem med stora mängder orkidénäring eller vanlig växnäring. En brudorkidé mår bäst av att inte få någon extra näring alls, så hoppa över att ge dom någon extra näring vanligt vatten duger bra.
Lite övrig information:

En brudorkidé kan se ut på många vis och är en av de billigaste orkidéer som finns i handeln och även i livsmedelsaffärer. Kontrollera bladvecken då det tyvärr är vanligt att de har ullöss vilket är mycket svårt att bli av med samt att de sprider sig snabbt till andra orkidéer.
Brudorkidé är en lättskött och tålig orkidé som är perfekt för de som är nybörjare på orkidéer eller vill ha några lättskötta orkidéer med lång blomningstid. Ändå har de lite krav på skötsel.
Phalaenopsis hör hemma i Asien, Nya Guinea och östra Australien. I Asien förekommer Phalaenopsis orkidéer från tropiska Himalaya till Filippinerna och Taiwan. I det vilda växer de under skyddande trädkronor i fuktiga låglänta tropiska eller subtropiska skogar med varmt klimat. Totalt har släktet omkring 50 arter men med olika korsningar finns nu tusentals olika sorter. Korsningar har även gjorts med andra släkten som fått in främmande blomfärger.

Kan förökas genom delning av stora plantor eller ta till vara nya plantor som kan bildas på blomstjälkarna. Frösådd är komplicerad och mycket svårt att klara under normala förhållanden. Alla orkidéer har mycket små frön och det är många tusen frön per gram.

Love-
Med lite kompletteringar av Bjornen.