Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter

Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Phalaenopsis (brudorkidé)

2013-08-08 12:20 #0 av: Love-

Det finns ca 800 släkten och ca 30 000 arter orkidéer. I Sverige finns omkring 50 arter i 23 släkten vildväxande orkidéer. Så att ge svar på frågan hur sköter man en orkidé, är svår att svara på då det finns många och de kräver olika förhållanden. Denna artikel kommer handla om hur man tar han om Phalaenopsis (brudorkidé), som är den vanligaste orkidén som odlas inomhus i Sverige

Bild av: Love-

Plantering, blomning och omplantering:  

Eftersom brudorkidé (Phalaenopsis) är en epifyt (växer på trädstammar eller trädkronor och helst i små fördjupningar där löv och barkflagor samlas) är dom vana vid att får sitt vatten snabbt och att det rinner bort därför kan man inte ha dem i ”vanlig” jord, för då ruttnar de snabbt. De har luftrötter som innehåller klorofyll och kan därför samla näring även via rötterna. De vill ha ljus och luftigt för att trivas, därför bör man ha en genomskinlig kruka till dem och humusmaterial med bark och mossa. Särskild blandning finns att köpa i trädgårdshandeln, men kan också insamlas i naturen och helst då i lövskog.

De blommar i flera månader och kan blomma mer än en gång per år.

Det iningade är ett öga

När din orkidé har blommat klart, låt den stå lite till du ser att stängeln börjar bli lite brun i toppen, och klipp sedan ner den till 3:dje ögat på stängeln (räknar ner ifrån). Då ökar chansen att få den att blomma på samma stängel igen. I vissa fall kommer det även en ny stängel som kan bli en ny orkidéplanta. Då bör man  vänta tills den fått minst tre fina rötter och sen kan den sättas i en ny kruka. 

Ett tips om man har svårt att få en ny blomning igen är att sätta ut dem under sommaren då de gärna vill ha en lite svalare period för att börja blomma igen, men tänk på att inte ha de direkt i solen och får inte ha det för kallt.

En brudorkidé behöver omplanteras ungefär vart annat år, Phalaenopsis är en orkidé som inte blir nämnvärt större, så de behöver normalt inte någon större kruka. Man kan byta ut humusmaterialet när blomningen är över och ta bort gamla och dåliga rötter (som är bruna och vissna). Tänk på att vattna rikligt tills de nya rötterna har kommit ut fint om du klipper av mycket rötter.

Bild av: Love-

Temperatur och ljus:

Brudorkidéer är inte så kräsna på tempratuen, men försök gärna att ha en dagstemperatur på drygt 20 grader till knappt 30 grader, de tål lägre men vill aldrig ha under 15.˚ C. för då riskera de att dö

Brudorkié klarar normala ljusförhållanden som vi har inne, dock ej direkt i solen då dom skadas av det. Om bladen börjar bli gula kan det vara en bra idé att flytta dem till en mer skyddad del av ditt hem. Om de istället blir mörkt gröna är det ofta ett tecken på att orkidén behöver mer ljus. 

Vattning och näring:

Bild av: BlackSpiritWolf

Phalaenopsis är epifytiska och enstaka är litofytiska (växer på klippor och stenar) därför trivs de inte att så i vatten eller blöt jord. Vattna därför inte för ofta utan det räcker att du sköljer dem under ljummet vatten (bara rötterna och bladen ej blommorna) ca en gång i vecka och låt den rinna av, man kan även spray med spajflaska vilket är bättre men inte för mycket. Självklart påverkas vattningen av flera olika faktorer, som temperatur och luftfuktighet. Ett bra tips för att se om de behöver vatten är att titta på rötterna om de är gråa behöver de vatten och om de är gröna och saftspända mår de bra och behöver inte vatten.

Många orkidéer skadas av välmenande ägare som tvångsmatar dem med stora mängder orkidénäring eller vanlig växnäring. En brudorkidé mår bäst av att inte få någon extra näring alls, så hoppa över att ge dom någon extra näring vanligt vatten duger bra.

Lite övrig information:

Bild av: BlackSpiritWolf

En brudorkidé kan se ut på många vis och är en av de billigaste orkidéer som finns i handeln och även i livsmedelsaffärer. Kontrollera bladvecken då det tyvärr är vanligt att de har ullöss vilket är mycket svårt att bli av med samt att de sprider sig snabbt till andra orkidéer.

Brudorkidé är en lättskött och tålig orkidé som är perfekt för de som är nybörjare på orkidéer eller vill ha några lättskötta orkidéer med lång blomningstid. Ändå har de lite krav på skötsel.

Phalaenopsis hör hemma i Asien, Nya Guinea  och  östra Australien. I Asien förekommer Phalaenopsis orkidéer från tropiska Himalaya till Filippinerna och Taiwan. I det vilda växer de under skyddande trädkronor i fuktiga låglänta tropiska eller subtropiska skogar med varmt klimat. Totalt har släktet omkring 50 arter men med olika korsningar finns nu tusentals olika sorter. Korsningar har även gjorts med andra släkten som fått in främmande blomfärger.

Bild av: Love-

Kan förökas genom delning av stora plantor eller ta till vara nya plantor som kan bildas på blomstjälkarna. Frösådd är komplicerad och mycket svårt att klara under normala förhållanden. Alla orkidéer har mycket små frön och det är många tusen frön per gram.

Bild av: Love-

Love-

Med lite kompletteringar av Bjornen.

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

Anmäl
2013-11-10 08:16 #1 av: OleaViola

Tack !

Anmäl
2014-12-05 18:43 #2 av: Orkidétanten

Bra artikel. Glad

Anmäl
2015-04-14 15:02 #3 av: PennyTrollet

Bra artikeln! Fick reda på lite som jag inte visste.

Anmäl
2015-05-03 22:03 #4 av: [Forest]

Bra skrivet, vad jag har lärt mig ska man inte vattna med färsk kranvatten utan man ska antingen hälla upp det i hink kvällen innan eller vattna med kokt vatten (som är rumstemperatur).  Jag vattnar med avkokt vatten nu mera, har skaffat näringspinnar för orkidé r. 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2016-02-20 14:21 #5 av: ninis74

Toppen... tack !

Anmäl
2017-03-05 19:34 #6 av: [Blue_Lugia]

Lätt och bra artikel.
Har aldrig haft orkidé förrän nu, så jag behöver veta så mycket jag
kan för att ta hand om den på bästa sätt. :)

Anmäl
2017-03-06 08:41 #7 av: [Forest]

Är det ingen som har rensat bort all jord/bark och låter rotsystemet vara helt rent och låter dom stå i lite vatten ?  Jag har gjort så med flera och flera som inte blommat på länge blommar som bara den. Och dom bommar om Skämtar Nu har vi flyttat till en stor källarlägenhet med få fönster tyvärr så har inte våra växter samma solljus så får se hur det kommer sluta, några kanske helt ger upp Vilar huvudet i handen

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.