Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsevenemang

Trender i trädgård

2006-05-30 14:25 #0 av: Christina

Reflektioner efter besök på Chelsea Flower Show 24-29 maj. En trädgårdsmässa av det här slaget är rena skönhetstävlingen. Ömt vårdade och förädlade plantor har drivits upp för att iscensätta de olika idéträdgårdarna.

En flicka skulpterad i mossa och lera fick förkroppsliga trädgårdsdrömmarna.

Skulpterad i lera och mossa symboliserar den här flickan trädgårdsdrömmen. Information om de vinnande trädgårdarna finns i länklistan till höger.

 Det dominerande intrycket för mig var den stora vikt som lagts vid kompositionen av bladverk. Funkia av alla sorter användes i nästan samtliga rabatter. Limegrönt och lila nyanser återkom gång på gång. Tilltalande och vilsamma färger för de flesta ögon.

 Blekrosa rosor och limegröna toner - rena brudbuketten

Bladen tar upp tonen i tegelväggen. Något för krukorna på balkongen kanske?

Se så vackert det kan bli - och relativt lättskött för den normalt stressade, dubbeljobbande husägaren. Alunrot och gräs i en färgstark kombination.

Blad och åter blad. För skogsmiljö och skugglägen.

Själv faller jag pladask för de 'lantliga' blandade rabatterna och för skogsmiljöerna. Självklart eftersom min egen odling finns i sådan miljö.

En riktig sommarrabatt med aklejor, fingerborg, kantnepeta.

Och så rosor förstås. Tänk er doften kring detta stånd!

Stor vikt läggs också vid vackra entréer, idéer för balkong och terrass. Krukodling är lätt och tacksamt och div prylar fyller upp där man misslyckas med odlingen. Ta vara på stenar, knotiga grenar, kottar, kantstötta kärl och gamla bunkar och använd dem bland era blommor! Rostigt järn i form av gamla redskap fanns överallt och så naturligtvis ställningar i rostigt armeringsjärn.

Så rusa iväg till grovsoporna och fynda! Det ser ut som om en del av de trädgårdsarkitekterna här hade gjort det. Och det kan bli helt bedåriskt.

Den sortens trädgårdskonst som består av konstfärdigt smide och mer bombastiska skulpturer kommer förstås alltid att finnas kvar för mer statusladdade miljöer.

Egna bilder, med undantag från löpsedelsbilden som är från RHS pressmeddelande.

Nästa år - 2007 - kommer för första gången en svensk trädgård att delta. Vår nestor bland trädgårdsarkitekter Ulf Nordfjell kommer att bygga en trädgård till Linnés ära för att fira Linnéåret 2007. Då är det 300 år sedan Carl von Linné föddes..

Relaterade länkar

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-05-30
Anmäl
2006-05-30 21:36 #1 av: Pia

Ser alldeles fantastiskt ut! De suger i Englandstarmen, igen...:)

Anmäl
2006-05-31 10:59 #2 av: CBA

Jag gick in på din hemsida och tittade på de andra bilderna....ÅH så fint det var !!

Jag är ju riktigt inne med mina lime färgade växter, randiga blad och gräs :o)

Det måste ha varit en fröjd att gå där och bara suga åt sig av allt det vackra (jag hade aldrig fått hem min mamma om vi åkt på nått sånt där) :o)

 

 

 

 

Anmäl
2006-05-31 11:40 #3 av: cinna

Var in på hemsidan(?)

Åhh, jag får ångest, vad mycket fint. VILL HA. Häftigt med jodgubbarna, det hade ungarna gillat

Anmäl
2006-05-31 12:46 #4 av: Christina

#2 jo jag tänkte nog på dig och dina färger och tillbehör i precis de rätta färgerna, när jag gick där. Är det inte kul att vara så trendig?

#3 Det här med jordgubbar kanske också är nåt för små ytor. Blev sugen på att ha dem i en kruka på terrassen. Risk att de aldrig hinner växa sig färdiga förtås.

Anmäl
2006-05-31 12:55 #5 av: CBA

#4 Riktigt roligt....även fast jag inte visste att det är inne nu så lyckades jag med en fullträff i trendskalan *skratt*

Anmäl
2006-05-31 13:33 #6 av: Christina

Att vara trendkänslig är en egenskap att slå mynt av.

Anmäl
2006-05-31 18:19 #7 av: Lise-Lotte

Ser ut att funnits många bra tips att ta med hem och att få frossa i växter. Hur ligger de i prisklass i jämförelse?

 

Anmäl
2006-05-31 18:32 #8 av: Christina

Ungefär samma eller något dyrare än här hemma.

Stängningsdagen är en attraktion i sig, då alla visningsträdgårdar plockas ner och plantorna säljs ut till publiken.  Det lär vara om möjligt ännu mer folk då. Men som resande med RyanAir så hade jag ingen lust att bära något alls.

 

Anmäl
2006-05-31 18:33 #9 av: Lise-Lotte

Var precis inne och provade deras Plant Selector och det var roligt Räcka ut tungan

Anmäl
2006-05-31 18:39 #10 av: Christina

Lyckades du definiera vad du ville ha? Jag tycker ofta det är lite lite krångligt att bestämma mig för växtsätt, färg etc.

 

Anmäl
2006-05-31 18:40 #11 av: Lise-Lotte

Gjorde en snabb sökning på sk Coastal växter och det kom upp flera som säkert skulle vara vackra utmed din strandkant.

http://www.rhs.org.uk/rhsplantselector/resultslist.aspx?SearchesID=537973 

Anmäl
2006-05-31 19:11 #12 av: Christina

Följde dig i spåret och det var kul att se vad jag redan hade. Lupin, akleja, stormhatt, lavendel .. 

Anmäl
2006-06-25 13:14 #13 av: Diana61

En dag skall även jag dit. Det har min man lovat mig som är Engelsman. Vi åker ju över varje år för att hälsa på familjen hans (men de senaste två åker han själv då jag är nu arbetslös) så varför ite ta en sväng till Chelsea Flowers Show någon gång.Räcka ut tungan

Anmäl
2006-06-25 17:09 #14 av: Christina

Jag vill gärna åka även nästa år. Förstod av folk jag pratade med på utställningen att det finns många som återvänder år efter år. Och nästa år ska Sverige för första gången vara med. Det blir en Linnéträdgård som byggs upp av trädgårdsarkitekten Ulf Nordfjell.

Anmäl
2006-06-25 22:50 #15 av: Diana61

Vart har du fått reda på att Sverige skall vara med nästa gång?

Anmäl
2006-06-25 23:19 #16 av: Christina

#15 Se min artikel om Linné-året.

Där länkar jag till den här sajten med info.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.