Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Dagens ros - Lavender Dream

2006-07-10 23:42 #0 av: Christina

Ingen historisk favorit idag utan en modern polyantha från 1984. Men så den blommar och blommar och blommar!

Dagens ros är en modern buskros i det lilla formatet som jag har blivit mycket förtjust i. Blomman är rosa och bleknar till ljus lavendel. Och dessutom doftar den.  

Den här lilla busken köpte jag i augusti förra året. Den var då full med knoppar som trillade av när plantan kom i jorden. Redan i oktober blommade den för fullt igen. Frös ner obetydligt hos mig i zon 3. Nu i sommar kom den igång 1 juli och över hela plantan sticker upp nya skott med med knoppar.

I början är alla blommor rosa men bleknar sedan till lila och busken skiftar då i en mängd olika nyanser.

Lämplig som marktäckare och lär tåla något skuggiga lägen. Mina står dock soligt, så jag inte intyga att det är rätt. Blir ca 40-50 cm hög och bredare än hög. Sådana här rosor är ofta rätt billiga i jämförelse med de gammaldags buskrosorna. Jag har själv köpt fem st à 50 dkr/st. Alla är friska. Just nu.

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2006-07-10
Anmäl
2006-07-11 11:45 #1 av: Bruzapetra

Den var jätte vacker!! Kan man gräva upp en rosenbuske för att sätta ner den någon annanstans?

Anmäl
2006-07-11 12:52 #2 av: Christina

Bästa tiden för flytt är när rosen sover. Antingen mycket sent på året - november - eller i mars-april. Du får se till att få upp en stor rotklump.  Gräv minst 50 cm i cirkel runt rosen och så djupt du bara orkar. Glöm inte att ha den nya gropen färdig, så flytten går smidigt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.