Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Dagens ros - Balsgårdsrosen Anna

2006-08-11 02:16 #0 av: Christina

En ny helt svensk ros som tagits fram vid Institutionen för Växtvetenskap inom Sveriges Lantbruksuniversitet.

 

Anna får laxrosa blommor. Räkna med att busken blir 1,5-2 m hög som buskros. Kan också användas som klättrare. 

Vid Institutionen för växtvetenskap vid Balsgård i Skåne bedrivs forskning av SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) och man har bl a tagit fram rosor för hemträdgårdar och offentliga planteringar. Målet har varit att få fram rosor som är särskilt väl anpassade till svenska förhållanden. Man har haft som ambition att ta fram härdiga och friska rossorter som också ska vara långblommande och ha doft.

Fyra sorter har provats i zon 1-4 och finns nu i handeln. De är ganska svåra att få tag på eftersom det tar tid innan svenska handelsträdgårdar har odlat fram tillräckliga antal för att möte efterfrågan. De har fått namnen Anna, Balder, Freja och Irma. Fler sorter är under testning och de är fortfarande namnlösa. Jag har efter visst letande fått tag på 2 st Anna, 2 st Balder och 1 Freja. I den artikel på SLU:s hemsida som beskriver rosorna och förädlingsarbetet sägs att Anna och Freja är testade upp till zon 2. Artikeln är från 2003 och enligt nyare uppgifter kan man lugnt rekommendera dem till zon 4 kanske t o m zon 6.

Anna blommade från 11 juli - ca 25 juli. Räkna med längre blomning när rosen fått etablera sig en längre tid. Är nu den 10 augusti på gång igen med nya knoppar.

De Balsgårdsrosor som jag köpte och planterade sensommaren 2005 var rotäkta och har alla i år vuxit kraftigt. Freja fick sorgligt nog roten uppäten av sork under vårvintern. En liten grenstump fanns kvar, som jag stack ner i en blomkruka med plantjord och som stått i växthuset sedan i maj. Den har nu bildat rötter och börjat skjuta nya skott och jag räknar med att plantera ut den inom kort.

Anna i mitten av juli 06. Den tomatröda till höger är Balder.

 

 

Relaterade länkar

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-08-10
Anmäl
2006-08-11 12:17 #1 av: AnnicaB

Hon ser läcker ut Anna. Står sedan tidigare på min önskelista. Köpte Balsgårds Irma förra året. Den enda av Balsgårdsrosorna jag har, den enda du inte har :)

Irma har fin blomma, lite gulrosa i mitten, riktigt gräddfluffig blomma. Men lite "plastig" i verkligheten, mot hur hon ser ut på bild. Doftar inte mycket heller, kanske därför jag får plastassociationer. Hon var den mest önskade av mina rosor förra året, men jag är inte riktigt så impad som jag trodde att jag skulle vara. Kanske står hon tokigt just i min trädgård precis i murens "hörn" kanske lite instängd. Har varit drabbad av en del svartfläck, men det beror nog på instängdheten.

Anmäl
2006-08-11 12:41 #2 av: Christina

Jag fick aldrig tag på Irma, men vill ha samlingen komplett så jag fortsätter att leta. De jag har fick jag som rotäkta plantor från Gun-Britt på Blomstergården i Uddevalla. Men hon har slutat med rosor på postorder tyvärr. Flora Linnea har haft slutsålt varje gång jag försökt med dem.

Anmäl
2006-08-11 23:15 #3 av: Pernilla

Jag är nästan skakad. Det där är en av de vackraste rosor jag sett. Lite lik ranunkeln i formen (en annan favoritblomma). Dessutom heter den samma sak som min mormor gjorde. Så då förstår ni alla att det här borde vara nåt för mig.

Anmäl
2006-08-11 23:20 #4 av: Pernilla

Inte går den att odla i jättekruka på balkongen va?

Anmäl
2006-08-12 01:22 #5 av: Christina

Nä den är en stor buskros - ingenting för krukodling. Men för krukor finns så många andra. Sök på "Coverrosor" t ex.

Anmäl
2006-08-14 18:57 #6 av: AnnicaB

Men Christina. Irma finns ju på Rosenposten numera :) Se så enkelt det gick....

Anmäl
2006-08-14 18:59 #7 av: AnnicaB

PS - Balsgårdsrosorna säljs alltid rotäkta. Min Irma kommer från Löta. HeleneK från AoT:s rosforum var snäll nog att leverera den hem till mig när hon var på resa till Göteborg.

Anmäl
2006-08-15 18:36 #8 av: CarlS

Skulle gärna vilja ha tag i en "Irma"

Min gamla mor heter så. Irma Viola. Tror inte att hon  vet att hon är en ros också! :)

Jag bor i Laholm, Halland. Någon som vet någon odlare i närheten som har Irma? Tack på förhand..

//CarlS

Anmäl
2006-08-15 18:37 #9 av: CarlS

Glömde att jag gärna vill ha en "Anna" också. Efter min fru...

//CarlS

Anmäl
2006-08-15 18:39 #10 av: CarlS

CarlS igen...Kan man odla upp dem inomhus om man får tag i dem?

//CarlS

Anmäl
2006-08-15 19:15 #11 av: Christina

#6 Tack Annica - då ska jag beställa den från Rosenposten! Där brukar jag f ö lägga de flesta av mina beställningar så det var ju toppen att de har Irma.

#10 Nej Carl - det blir stora buskrosor som du inte vill ha inomhus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.